Cursus of opleiding duurzaamheid: Wat is er mogelijk?

Weten wat we voor jou kunnen betekenen?

Steeds vaker is een cursus of opleiding gefocust op duurzaamheid en ecologie. Duurzaamheid wordt namelijk steeds belangrijker. Zowel HBO-, bachelor- en masteropleidingen wanen zich volop in klimaatverandering en de mogelijke aanpak ervan om afgestudeerden zo te inspireren tot het ontwikkelen van duurzame oplossingen en strategieën. Ook is het mogelijk een deeltijd opleiding of cursus duurzaamheid. Deze zijn vaak van kortere duur  en minder arbeidsintensief. Daardoor zijn ze goed te combineren met een baan. Hieronder worden een paar voorbeelden weergeven zodat je alvast inspiratie op kunt doen. 

Opleiding HBO

Hbo-opleidingen duren drie à vier jaar en zijn in de meeste gevallen alleen fulltime uitvoerbaar. Het spectrum is zeer groot. Zo kun je met een Hbo-opleiding duurzaamheid in een laboratorium aan de slag, in een economische omgeving of in de buitenlucht omringd door flora en fauna. Zie hier de gehele lijst.

Milieukunde

Deze Hbo-opleiding wordt aangeboden in Leeuwardenen Den Bosch Bij Milieukunde leer je alles over de huidige klimaatverandering en ga je op zoek naar oplossingen. De opleiding is erg breed en uiteindelijk kom je met eigen oplossingen die je kunt terugkoppelen aan jouw interesses. Of dit nou oplossingen voor op het platteland, in de stad of op het water zijn, het kan allemaal. Deze opleiding geeft alle nodige informatie mee om je te kunnen specialiseren in bepaalde aanpakken. De opleiding duurt vier jaar en wordt fulltime aangeboden.

International Development Management

Gevestigd in de hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden, leer je tijdens deze vierjarige opleiding alles over het managen van sociale en ecologische problemen en processen. Duurzaamheid en het werken aan wereldwijde gelijkheid staan centraal tijdens deze opleiding. De Global Goals, opgezet door de VN, komen daarom ook regelmatig ter sprake. Als afgestudeerde heb je een sterk inzicht in probleemgericht werken. Daarnaast ben je capabel om met een duurzaam perspectief de beste keuzes te maken voor bedrijven en organisaties. Duurzaam ondernemen op internationale schaal wordt gemakkelijk uitvoerbaar.

Biologisch en Medisch Laboratoriumonderzoek

Voor wetenschappelijke inzichten in stoffen en de creatie van nieuwe samenstellingen ben je bij deze praktische onderzoeksopleiding aan het juiste adres. Scheikunde en natuurkunde komen hier samen en vergroten de wetenschappelijke kennis op verschillende vlakken. Tijdens de opleiding worden de bijdragen van studenten serieus genomen; zo geven bedrijven echte opdrachten door waar studenten mee aan de slag kunnen. Uiteindelijk kunnen studenten zich in bepaalde hoeken verdiepen en zo met duurzame alternatieven komen; denk aan duurzame medicijnen en nieuwe duurzame energiebronnen. Deze studie duurt vier jaar en wordt o.a. aangeboden in Emmen en Leeuwarden.

Opleiding WO

Bachelors duren meestal drie of vier jaar en zijn altijd gebaseerd op academische bronnen. De opleidingen duurzaamheid zijn vaak vrij theoretisch maar bieden ook praktische experimenten om echt de handen uit de mouwen te steken. Dit verschilt wel per opleiding.

Future Planet Studies

Tijdens deze toekomstgerichte bachelor combineren studenten de maatschappij met de natuur. De combinatie van deze twee wetenschappen creëert een sterk draagvlak waarop studenten aan mogelijke duurzame oplossingen kunnen bouwen. Studenten kunnen zich specialiseren in het alfa programma, gefocust op de maatschappij, of het programma, gefocust op biologie, en zo naar een specialisatie doorwerken. Future Planet Studies duurt drie jaar en vindt plaats aan de Universiteit van Amsterdam.

Global Sustainability Science

De bachelor Global Sustainability Science aan Universiteit Utrecht biedt studenten de benodigdheden om, zoals velen andere opleidingen, met duurzame oplossingen en strategieën te komen. De huidige problematiek rondom het klimaat heeft met verschillende factoren te maken. Daarom focust deze opleiding op multidisciplinaire kwesties om studenten een zo goed mogelijk beeld te geven. Om specialisatie te creëren kiezen studenten een richting in het eerste jaar. Ze kunnen uit; scheikunde van de aarde, wetenschap van energie opwekkende technologieën, politiek of economie. De opleiding duurt drie jaar en biedt toegang tot een breed aantal masters.

Environmental Sciences

Aan de Universiteit van Wageningen kan men de driejarige bachelor Environmental Sciences volgen. Studenten leren hier in detail over de huidige klimaatcrisis en de ongelijkheid die het op wereldwijde schaal alleen maar versterkt. De natuurwetenschappen en de maatschappelijke aspecten vormen de basis van deze opleiding. Ook leren studenten over verschillende technologieën om sterke inzichten te verkrijgen. Na afloop zullen studenten vanuit verschillende perspectieven inzicht en oplossingen hebben voor een duurzame toekomst met een gezondeleefomgeving.

Masters duurzaamheid

Environment and Society Studies

Dit masterprogramma biedt verschillende opties één jaar aan die allemaal in het thema van duurzaamheid staan. Ze sluiten daarom ook perfect aan op veel van de hierboven besproken bachelors. Tijdens deze master ligt de nadruk vooral op de politieke en sociale factoren in combinatie met duurzaamheid. Deze master is doelgericht en helpt studenten met het oplossen van vragen; wat moet er veranderen en op welke manier moet dit gebeuren om klimaatverandering te tackelen? Hoe uit zich dit in de wetenschap en hoe combineert dat met maatschappelijke factoren?  Daarnaast heeft deze master duurzaamheid een sterk internationaal karakter. Zo leren studenten over landen, internationale wetgevingen en mogelijke oplossingen om de politiek te hervormen en zo samen effectief naar duurzaamheid toe te werken. Maar het is ook mogelijk om te specialiseren in lokale initiatieven en de creatie van duurzame steden. De master is te volgen in Nijmegen aan de Radboud University en de duur ervan is afhankelijk van het aantal gekozen specialisaties. Lees hier meer over de vier specialisaties en de content ervan.

Sustainable Business and Innovations

Deze tweejarige master in Utrecht sluit goed aan bij studenten die met een achtergrond in natuurwetenschappen en die in bedrijven en ondernemingen aan de gang willen. Deze master specialiseert studenten namelijk in duurzaam ondernemen, gebaseerd op wetenschappelijke bronnen en mogelijkheden. Studenten leren hoe de verduurzaming op professionele en grote schaal in zijn werk gaat en doen zelf ook onderzoek naar mogelijk effectieve strategieën om dit te bereiken. De master is door het individuele onderzoeksgedeelte ook praktisch om studenten klaar te stomen voor een echte baan en alvast een netwerk te bouwen.

Sustainability Science, Policy and Society

De éénjarige master Sustainability Science, Policy and Society aan de Universiteit van Maastricht verraadt al veel in haar naam. Duurzaamheid en de wetenschap hierachter, politieke regelgevingen, rechten en de maatschappij vormen het basisprincipe. Aangezien deze drie thema’s hand in hand gaan om een groene toekomst te realiseren bereidt deze master studenten voor met de leerstof en theorie over de connecties tussen de thema’s. Deze master specialiseert studenten in processen van duurzaamheidsontwikkeling op interdisciplinair niveau om zo met oplossingen te komen. Studenten gaan ook echt aan de slag in het werkveld met een opdrachtgever om aan deze oplossingen en de challenge’s van duurzaamheid te wennen.

Cursus duurzaamheid en deeltijd opleidingen duurzaamheid

Certified Professional Program Sustainability

De Open Universiteit biedt deze één-jarige opleiding aan die online plaatsvindt en dus vanuit huis kan worden gevolgd. Op academisch niveau leer je hoe je duurzaamheid in praktijk brengt. Na de opleiding ben je een expert in duurzaamheid en kun je gemakkelijk groenere keuzes maken op grote schaal. Je kunt zelf beslissen wanneer je eraan werkt en daarom is dit programma zeer geschikt voor werkenden individuen. Wel raadt de Open Universiteit aan zeker twaalf uur per week aan de opleiding te besteden. Om toegelaten te worden is een hbo-denkniveau nodig. Daarnaast dien je al enigszins een carrière te hebben opgebouwd die aansluit bij de mogelijkheden die deze opleiding biedt. Lees hier meer over de prijs en diploma’s van deze thuisopleiding.

Cursus Sustainability

Mocht de thuisopleiding van de Open Universiteit te lang duren, dan is de cursus Sustainability aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) ook een optie. Deze duurt namelijk tien weken en vindt plaats in de avond. Volgens de HvA ben je per week twintig uur kwijt aan de opleiding, dus het valt gemakkelijk te combineren met een parttimebaan. De opleiding is op Hbo-niveau en stoomt professionals klaar voor het proces en de stappen naar duurzaam ondernemen. De cursus is zowel theoretisch als praktisch gericht, eindigt met een persoonlijk business plan en geeft genoeg mogelijkheden om daarnaast ook te netwerken.

Welke opleiding duurzaamheid past bij jou?

Er is veel keuze, en de behandelde voorbeelden zijn maar een klein handje uit het volledige aanbod. Daarom zijn er online verschillende tools. Hier kun je een online persoonlijkheidstesten doen om uit te vinden wat voor opleiding en functie bij jou past om alvast een selectie te kunnen maken. Daarnaast kun je op dezelfde website gemakkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Natuurlijk is een opleiding niet per se nodig om duurzaam te ondernemen. Je kunt namelijk in veel gevallen solliciteren via duurzame vacatures en zo ook successen boeken en groeien op het gebied van mvo. Daarnaast kan het lezen van boeken ook inspireren en tips geven. Het is uiteindelijk nooit te laat om te leren of dat nou via een officiële opleiding, een boek of in de praktijk plaatsvindt.

Klik hier om naar de home page over duurzaam ondernemen te gaan.

Weten wat we voor jou kunnen betekenen?