Plan gratis audit

Vul de onderstaande gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Helpful content update september 2023: zo zit het met de gevolgen voor jouw website

  Het was even schrikken voor veel eigenaren van websites. De update van afgelopen september was een stevige. Bovendien is de…

  Peter Dragstra min. leestijd
  SEO en digital PR

  Het was even schrikken voor veel eigenaren van websites. De update van afgelopen september was een stevige. Bovendien is de ”fix” bij deze update ook iets complexer dan normaal. Lees hier wat je wel kunt doen!

  Kwaliteit boven kwantiteit

  Doordat het algoritme van de zoekmachine continu veranderd, worden de updates meerdere keren per jaar uitgevoerd. De meest recente Google Helpful Content Update was afgelopen september, 2023.

  Door middel van de periodieke updates wil Google kwaliteit boven kwantiteit belonen. De nadruk van de afgelopen update lag bij de eindgebruiker. Simpele SEO-teksten met veel onnodige keywords zakten fors, terwijl behulpzame content met veel grafieken en info het goed deden.

  Toch beetje vervelend om te horen als je niet 100+ simpele pagina’s met nietszeggende info online hebt gezet. Maar maak je geen zorgen: los van dat je contentstijl in dat geval een likje verf nodig heeft, zijn er ook manieren om bestaande pagina’s weer in de lift te krijgen.

  Wat zijn Google Core Updates? 

  Google Helpful Content Updates worden eens in de zoveel tijd uitgevoerd om zo, de manier waarop Google haar zoekresultaten rangschikt, te optimaliseren. De update kan ervoor zorgen dat sommige websites, die veel met spamtechnieken en onnodige info werken, lager in de ranking komen te staan. Websites die nuttige en kwalitatief hoge content bieden komen hoger in de ranking te staan. 

  Interessant is echter dat de beperkingen op de, door AI gegenereerde content, lijken te versoepelen. Dit kan natuurlijk grote invloed hebben op hoe wij omgaan met SEO.

  LinkedIn Pubcom

  Bij de Pubcon conferentie gaf Gary Illyes (analist bij het Google-team) aan dat er wellicht meer acceptatie zal plaatsvinden voor AI-gegenereerde content.

  Op 19 september kregen veel websites voor het eerst te maken met de update. Dit waren vooral websites die weinig met originele content werkten en weinig tot geen persoonlijke ervaringen deelden. 

  De update benadrukt het belang van behulpzame en relevante content en is voor websitebeheerders een factor om hun content te blijven beoordelen en optimaliseren.

  Het is een herinnering dat contentkwaliteit een cruciale factor blijft binnen zoekmachineoptimalisatie, en dat websites die dit principe omarmen beter gepositioneerd zullen zijn in zoekresultaten.

  Hoe worden sites geranked?

  De content op de website wordt beoordeeld op basis van de waarde die het creëert voor gebruikers. 

  Wanneer een website minder goed scoort, is de kans groot dat deze nu in de “weinig toegevoegde waarde” categorie geplaatst is. Later in dit blog worden een aantal manieren toegelicht om je website in de “behulpzame” categorie te laten scoren.

  Nieuwe richtlijnen Helpful Content Systeem

  Google heeft op verschillende gebieden richtlijnen toegevoegd aan de Helpful Content System-documentatie, deze zijn als volgt opgesteld:

  Versoepeling van de richtlijnen tegenover AI-gegenereerde content

  Eerdere richtlijnen benadrukten dat het Helpful Content-systeem de voorkeur geeft aan content die door mensen is geschreven. Google heeft deze specifieke verwijzing naar menselijk auteurschap verwijderd. Dit wil zeggen dat de houding tegenover AI-gegenereerde content aan het versoepelen is.

  Gevolgen voor hosting van content van derden

  Veel websites hosten content van derden op hun hoofd websites of subdomeinen. Bijvoorbeeld nieuwswebsites die affiliate content van derden op een subdomein plaatsen. De update waarschuwt dat deze praktijk gevolgen kan hebben voor de ranking van websites. Als de content op de pagina grotendeels los staat van het hoofddoel van de website of zonder nauw toezicht wordt geproduceerd, wordt aanbevolen om te voorkomen dat deze wordt geïndexeerd door Google.

  Over de Google Helpful Content Update

  Aanvullende richtlijnen voor herstel na een Helpful Content-update

  Google heeft ook nieuwe richtlijnen toegevoegd voor websites die verkeer verliezen na een Helpful Content-update. Het wordt aanbevolen om zelf de content te beoordelen en eventueel onbehulpzame content te verwijderen of te vervangen.

  De E-E-A-T richtlijnen

  Door middel van rater richtlijnen wil Google de kwaliteit van websites waarborgen. In december 2022 werd een extra E toegevoegd aan de E-A-T (expertise, authoritativeness en thrustworthiness) eisen. De extra E staat voor Experience en wil dus zeggen dat Google websites met persoonlijke ervaringen beloont. Door slim in te spelen op deze richtlijnen kunnen website beheerders ervoor zorgen dat hun site goed blijft scoren op de zoekmachine. 

  Hoe kan je website weer hoger in de ranking komen

  De Helpful Content update kan voor sommige sites nogal een impact gehad hebben. Om de impact van de update te minimaliseren en om je online aanwezigheid te versterken, zijn onderstaand een aantal contentgerelateerde strategieën opgesteld: 

  Het vervelende deel van de fix: soort content 

  • Ik-vorm: Maak je content persoonlijker door vanuit je eigen ervaring te schrijven. Dit kan de betrouwbaarheid van je content vergroten. 
  • Aandacht trekken en behouden: Optimaliseer je content. Schrijf pakkende titels en introducties en zorg voor relevante content met call-to-action elementen. Zorg ervoor dat je lezers geïnteresseerd blijven van begin tot eind.
  • Up-to-date: Zorg ervoor dat je regelmatig nieuwe content produceert en bestaande artikelen bijwerkt. Google indexeert nieuwe content snel, vernieuwing kan je dus helpen om up-to-date en relevant te blijven voor je publiek. 
  • Behulpzaam:  Zorg ervoor dat je content behulpzaam is en waarde creëert voor je lezers. Dit zal je helpen om de negatieve gevolgen van Core-updates te verminderen en mogelijk zelfs te profiteren van deze veranderingen.

  Good old linkbuilding

  • Zorg voor hoogwaardige backlinks: Hoewel actieve linkbuilding niet snel genoemd wordt, zijn hoogwaardige backlinks wel degelijk van belang. Deze kun je bijvoorbeeld vergaren door middel van de reversed outreach methode of digital PR in combinatie met SEO. Het kan natuurlijk altijd door waardevolle content te delen en door samen te werken met relevante partijen.

  Opbouwen van ‘topical authority’ en zorgen voor een goede merkbeleving

  • Ontwikkel een content bibliotheek: Richt je op onderwerpen die nauw verwant zijn aan je niche en bouw een contentbibliotheek op die gericht is op specifieke problemen binnen je doelgroep. Dit zal je helpen om als thought leader in je vakgebied te worden erkend.
  • Investeer in je merkidentiteit en zorg voor een professionele uitstraling. Hierbij kun je denken aan een goed ontworpen website, eenvoudig vindbare contactgegevens en een sterke aanwezigheid op sociale media. Bouw een merk dat staat voor kwaliteit en betrouwbaarheid in jouw vakgebied.

  Welke content ziet Google als goed? 

  De bovenstaande richtlijnen zijn een aantal voorbeelden van content die Google in de categorie “behulpzaam” plaatst. Toch blijft het lastig om vooraf te bepalen hoe het AI-gegenereerde programma zal oordelen over jouw site. De belangrijkste regel om je in achterhoofd te houden is dat de site waarde moet creëren voor de bezoeker, dit resultaat wordt het beste bereikt door originele content aan te bieden. 

  Door originele en behulpzame content aan te bieden is de kans klein dat jouw website veel effect zal merken bij de volgende Helpful Content Update. 

  Hulp nodig met de Helpful content Update? Neem contact met ons op!

   

  Conclusie

  De september update heeft veel impact gehad op verschillende websites. Dit waren echter wel vooral de websites die een tekort hadden aan originele en behulpzame informatie of persoonlijke ervaringen.

  Het is zeker mogelijk om je website weer te laten stijgen in organisch verkeer. Zorg ervoor dat je voortdurend aan je site actuele informatie blijft aanbieden en waarde creëert voor je doelgroep. Door je site goed te onderhouden zullen toekomstige Google Core-updates minder impact hebben.

  Dit artikel via

  Meer interessante berichten

  interactieve-content-ecoteers-
  ecoteers-content-marketing-trends-2024
  ecoteers-data-driven-content-2024
  duurzaam ondernemen
  Gemeente Utrecht duurzaamheid Ecoteers
  duurzaamheidssubsidie ecoteers
  sustainability manager
  duurzame werkplek
  duurzame vacatures ecoteers
  duurzame samenwerkingen ecoteers
  cursus opleiding duurzaamheid ecoteers
  social media content plan
  lokale seo tactieken
  Linkbuilding en AI
  geavanceerde SEO tools gebruiken
  SEO en digital PR
  SEO met AI
  SEO en digital PR
  the promised forest
  Sustainable marketing Ecoteers
  Sustainable marketing Ecoteers
  SEA trends 2024
  online advertising de beste strategie
  social media marketing
  website laten maken
  tips rebranding
  bedrijf verduurzamen tips
  sustainability manager
  energielabel c kantoren
  marketing in de metaverse
  marketing 2022
  The Goal 13 Impact Platform report
  duurzaam op reis
  Google updates - Ecoteers
  Tone of Voice - Ecoteers
  het beloofde bos
  Sustainable marketing Ecoteers
  the promised forest
  Sustainable marketing Ecoteers
  duurzaam op reis
  the promised forest
  het beloofde bos
  Sustainable marketing Ecoteers

  Klaar om te groeien?

  Sluit je aan bij 300+ partners die zijn gegroeid middels een online marketing strategie die werkt. Ontvang gratis persoonlijk advies.

  4.9 uit 85 beoordelingen