Plan gratis audit

Vul de onderstaande gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Van Welke Duurzaamheidssubsidie Kan Jouw Onderneming Profiteren?

  Een duurzaamheidssubsidie kan een hoop geld schelen voor duurzame ondernemers. Met deze subsidies hopen gemeentes, organisaties en de overheid de…

  admin min. leestijd
  duurzaamheidssubsidie ecoteers

  Een duurzaamheidssubsidie kan een hoop geld schelen voor duurzame ondernemers. Met deze subsidies hopen gemeentes, organisaties en de overheid de stap naar groene alternatieven te verkleinen en zelfs interessant te maken voor bedrijven. Verduurzaming is namelijk fundamenteel voor zowel de toekomst van de onderneming als die van de planeet. Lees hier over verschillende subsidies van de Rijksoverheid en Gemeente Utrecht die gelden voor duurzaam bouwen, duurzame energie, vloer- en dakisolatie en andere duurzame investeringen.

  Duurzaamheidssubsidies via de Rijksoverheid

  Innovatie box

  Voor ondernemingen die investeren in innovatieve producten en concepten heeft de rijksoverheid een subsidie vastgesteld. De subsidie bestaat uit een belastingverlaging voor de winst die de investering opbrengt voor de onderneming. Zo worden meer ondernemers aangemoedigd om te investeren in innovaties, van welke het overgrote deel tegenwoordig duurzaam zijn. Deze investeringen leiden vaak niet alleen tot de groei van een innovatief en duurzaam concept maar dragen ook goed bij aan het duurzame imago van jouw bedrijf en de portemonnee.

  Wist je dat Ecoteers ook verduurzaming bij partners stimuleert met korting? Bekijk op deze pagina onze trajecten met blijvende online impact.

  Duurzame investeringen uit de Milieulijst

  De overheid stelt ieder jaar een lijst op aan duurzame projecten en producten. Wanneer een onderneming in iets uit de lijst investeert komt deze in aanmerking voor een duurzaamheidssubsidie. De subsidie wordt ontvangen in de vorm van een belastingvoordeel, waardoor de jaarlijkse belasting lager uitvalt. Dit gebeurt met de Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (Vamil) en de Mileu-investeringsaftrek (MIA). Het verschilt per investering hoe hoog het voordeel is. Zo profiteer je bijvoorbeeld met 75% Vamil en 36% MIA bij de aanschaf van recyclingapparatuur, maar bij de aanschaf van een duurzame aandrijving voor een boot is dit 75% Vamil en 13.5% MIA. Voor een uitgebreid overzicht van de milieulijst met de gesubsidieerde duurzame investeringen, klik hier.

  In de milieulijst staan ook meerdere subsidies die te maken hebben met duurzaam bouwen. Wanneer een onderneming het kantoor wil verduurzamen staan er in de milieulijst meerdere opties die binnen de subsidie vallen. Denk bijvoorbeeld aan regelingen waarbinnen pakketten, zoals het gebruik van duurzaam hout in combinatie met duurzame energie-installaties en een groen dak, samen voor een bepaalde subsidie zorgen.

  Onderzoek en ontwikkelingssubsidie (WBSO)

  Voor ondernemingen die wetenschappelijk onderzoek uitvoeren of werken aan de productie van duurzame innovatieve goederen biedt de overheid subsidies in de vorm van belastingverlaging aan. Zowel duurzame als minder duurzame ondernemingen kunnen hiervan profiteren. Voor een specifieke lijst van de voorwaarden klik hier.

  Isoleren en subsidies

  Voor duurzame ondernemers met een minder goed geïsoleerd bedrijfspand kan de isolatie hiervan voordelig uitvallen door beschikbare isolatiesubsidies. Deze subsidies gelden alleen voor het verbeteren van de isolatie in bestaande panden, en niet bij nieuwbouwpanden. Wanneer je in een bestaand pand de vloerisolatie aanpakt kan dit resulteren in een investeringsaftrek van 30 euro per vierkante meter. Aan de meeste isolatiesubsidies hangen wel voorwaardes. Zo moet het bedrijfspand voor een dakisolatie bijvoorbeeld wel plat zijn. Lees hier meer over duurzaamheidssubsidies voor isolatie.

  Duurzame energiesubsidies

  Om de CO2 uitstoot te verlagen is de overstap naar duurzame energie van groot belang. Daarom stelt de rijksoverheid een prominent aantal duurzame energiesubsidies beschikbaar. Volgens de overheid kunnen deze subsidies voor ongeveer 11% voordeel opbrengen. Door middel van de Energielijst kunnen ondernemers bekijken welke duurzame energiealternatieven in aanmerking voor een subsidie komen. Voorbeelden zijn de investering in LED-verlichting voor podia in theaters, systemen die afvalwarmte gebruiken om bouwwerken te verwarmen of de aanschaf van elektrische frituurapparaten. De lijst is lang want de investeringen en de doelen zijn zo specifiek mogelijk opgesteld. De aanvraag van dit soort subsidies hoort dus ook zo specifiek mogelijk te zijn. Lees hier meer over de voorwaardes van een aanvraag.

  Duurzaamheidssubsidies Gemeente Utrecht

  Per gemeente kunnen de aangeboden subsidies soms verschillen. De gemeente Utrecht is zelf actief bezig met het verduurzamen van de stad. Om dit proces te versnellen biedt ze op het gebied van duurzaamheid acht subsidies aan.

  Global Goals subsidie

  Organisaties die aan de doelen van de Global Goals werken en daarnaast ook meer bewustzijn creeeren over de belangrijkheid en bekendheid van deze doelen in Utrecht hebben recht op een duurzaamheidssubsidie. Deze subsidie kan oplopen tot een bedrag van maximaal €4000. De organisatie dient vooraf al goedkeuring van de gemeente te hebben gehad zodat de Global Goals echt actief en bewust meegenomen worden in het beleid van de activiteiten, die maximaal twaalf maanden mogen duren. Deze subsidie is dus niet per se voor bedrijven maar meer voor organisaties die aan kortere projecten en activiteiten m.b.t duurzaamheid werken. Meer over deze subsidie te weten komen en de subsidie aanvragen kan via deze link.

  Kansen voor West

  Bij Kansen van West kunnen mkb’ers die zich in het westen van het land bevinden in aanmerking komen voor een duurzaamheidssubsidie. Deze subsidie gaat naar bedrijven die aan de slag gaan met duurzame innovaties, bijdrages aan de verduurzaming van steden en projecten om de CO2-uitstoot te verkleinen. De subsidies kunnen hoog oplopen; zo kreeg de XL 3D Printer een subsidie van over de drie ton en ontving de TU Delft afgerond 2,5 miljoen euro om een vruchtbare arbeidsmarkt voor duurzame energie te stimuleren. Dit zijn grote bedragen en als bedrijf of organisatie moet je aan vele eisen voldoen. Lees hier meer.

  Subsidie duurzamer transport

  Deze subsidie is bedoeld voor bedrijven of organisaties die de CO2 uitstoot van het transport willen verminderen. Dit kan op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan het investeren in nieuwe afhaalmethodes voor klanten of elektrisch vervoer. Het moet aantoonbaar zijn dat er minstens 30% minder uitstoot vrijkomt om recht te hebben op de subsidie. De subsidie bedraagt maximaal €30.000, afhangende van verschillende factoren. Lees hier meer over het bedrag en de voorwaarden.

  Subsidie voor studie naar duurzaam transport

  Deze subsidie sluit aan bij de bovengenoemde subsidie maar concentreert zich op het onderzoek en de haalbaarheid van duurzaam transport. Zo kunnen ondernemingen een bepaald concept m.b.t. transport analyseren en evalueren op basis van functie en effectiviteit. De nadruk ligt vooral op een reductie van 30% aan vervuilende uitstoot. Het doel is om meer inzicht te verkrijgen in groene transport alternatieven en de toekomst naar een duurzame stad mogelijk te maken. De subsidie bedraagt maximaal €20.000 en kan gecombineerd worden met de andere transport subsidie. Wel is het belangrijk dat beiden subsidies een eigen doel hebben en niet in hetzelfde geïnvesteerd worden. Voor meer informatie, klik hier.

  Subsidie voor energie verlagende maatregelen in vastgoed

  Deze subsidie kan heel interessant zijn voor ondernemers die streven naar duurzaamheid en gevestigd in bestaande gebouwen met een publieke functie zijn. De duurzaamheidssubsidie kan men namelijk inzetten bij het investeren in dakisolatie, vloerisolatie maar ook bij bijvoorbeeld de verbetering van de ramen en kozijnen. Deze maatregelen verlagen het energieverbruik doordat er minder warmte ontsnapt en bevorderen de verduurzaming. De subsidie ligt tussen de €1.000 en €50.000. Het precieze geschonken bedrag hangt af van de investering.

  Zonne-energie subsidies

  Bedrijven, organisaties maar ook particulieren kunnen samen beslissen een zonne-energieproject op te zetten en uit te rollen. Dit kan zich in verschillende groottes en op verschillende plekken uiten, zoals installaties op daken. Het maximale bedrag van deze subsidie bedraagt €20.000, afhangende van de grootte van het project. De subsidie kan in het uitrolproces voor verschillende doeleinden gebruikt worden, zoals het betalen van specialisten en het opzetten van een analyse naar de haalbaarheid. Het is echter niet mogelijk om met het geld de zonne-installatie en de installering ervan zelf te bekostigen. Er is dus geen subsidie op zonnepanelen zelf. Lees hier meer over de voorwaarden van zonne-energie subsidies.

  Subsidie voor schoner transport met inruil oud transportmiddel

  Deze subsidie geldt voor zowel particulieren als bedrijven. Voor ondernemingen die eigen dieselauto’s en -busjes bezitten uit de emissieklasse 1, 2 en 3 kan deze subsidie de stap naar duurzame transportmiddelen verkleinen. Ondernemers kunnen namelijk tussen de €200 en €1000 ontvangen wanneer ze een vervuilend transportmiddel inleveren voor de sloop. Zo ontstaat er alvast budget om over te stappen op schonere alternatieven zoals elektrisch rijden of fietsen. Daarnaast voorkomt de gemeente de doorverkoping van vervuilende diesels en daardoor verdwijnen ze snel van de weg. Klik hier voor meer informatie en vind uit of deze  subsidie iets voor jouw onderneming kan betekenen.

  Startups ontvangen ook subsidie

  De bovengenoemde subsidies hebben allemaal een duurzaam karakter. Maar duurzame ondernemers hebben ook recht op andere subsidies die minder sterk linken aan duurzaamheid. Zo hebben startups en beginnende ondernemers vaak ook recht op subsidie en belastingvoordelen. Lees hier meer over deze start-up subsidies.

  Groene start-ups en ngo’s verdienen steun en krijgen van ons gratis hulp of profiteren van een gereduceerd tarief. Wil je meer weten over onze waardes? Je leest meer op deze pagina. Liever direct contact met ons opnemen om te kijken wat wij voor je kunnen betekenen? Vul hier het contactformulier in.

  Welke duurzaamheidssubsidie past bij jouw onderneming?

  Duurzame subsidies helpen jouw onderneming te verduurzamen en gereed voor de toekomst te maken. In sommige gevallen profiteert jouw onderneming uiteindelijk zelfs van milieukenmerken. Dat is niet alleen goed voor de planeet maar ook voor het duurzame imago van de onderneming.

  Het vinden van de juiste subsidie kan echter best wat verwarring opleveren aangezien sommige subsidies elkaar overlappen of erg op elkaar lijken. Het is daarom altijd aangeraden om contact te zoeken bij onduidelijkheid om zo inzicht in mogelijke subsidies op basis van jouw onderneming te verkrijgen. Daarnaast is het belangrijk dat de subsidie rond is voordat een duurzaam project in gang wordt gezet. Meerdere subsidies geven namelijk in de voorwaarden aan dat de plannen minstens twee maanden van tevoren ingediend en goedgekeurd moeten zijn.

  De overheid heeft een handige tool opgezet waarmee ondernemers binnen een paar seconden uitvinden welke subsidies  aansluiten bij de onderneming. Dit is de subsidiewijzer.  Zo kunnen ondernemers doelgericht aan de slag en weten ze zeker geen enkele duurzaamheidssubsidie mis te lopen. Ook biedt de Rijksoverheid een platform aan om de particuliere woning te verduurzamen, dit kan uitgezocht worden met de energiewijzersubsidie. Uiteindelijk staat duurzaamheid dan gemakkelijk zowel thuis als op het werk centraal. Gebruik deze wijzers dus gericht en neem snel een kijkje bij de aangeboden duurzaamheidssubsidies van jouw eigen gemeente om te zien wat er mogelijk is.

  Dit artikel via

  Meer interessante berichten

  interactieve-content-ecoteers-
  ecoteers-content-marketing-trends-2024
  ecoteers-data-driven-content-2024
  duurzaam ondernemen
  Gemeente Utrecht duurzaamheid Ecoteers
  duurzaamheidssubsidie ecoteers
  sustainability manager
  duurzame werkplek
  duurzame vacatures ecoteers
  duurzame samenwerkingen ecoteers
  cursus opleiding duurzaamheid ecoteers
  social media content plan
  lokale seo tactieken
  Linkbuilding en AI
  geavanceerde SEO tools gebruiken
  SEO en digital PR
  SEO met AI
  SEO en digital PR
  the promised forest
  Sustainable marketing Ecoteers
  Sustainable marketing Ecoteers
  SEA trends 2024
  online advertising de beste strategie
  social media marketing
  website laten maken
  tips rebranding
  bedrijf verduurzamen tips
  sustainability manager
  energielabel c kantoren
  marketing in de metaverse
  marketing 2022
  The Goal 13 Impact Platform report
  duurzaam op reis
  Google updates - Ecoteers
  Tone of Voice - Ecoteers
  het beloofde bos
  Sustainable marketing Ecoteers
  the promised forest
  Sustainable marketing Ecoteers
  duurzaam op reis
  the promised forest
  het beloofde bos
  Sustainable marketing Ecoteers

  Klaar om te groeien?

  Sluit je aan bij 300+ partners die zijn gegroeid middels een online marketing strategie die werkt. Ontvang gratis persoonlijk advies.

  4.9 uit 85 beoordelingen