Plan gratis audit

Vul de onderstaande gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Minimaal energielabel C: kantoren worden verplicht om verduurzaming teweeg te brengen

  Over de hele wereld is duurzaamheid een hot-topic. Van klimaatakkoorden tot individuele acties: bijna iedereen draagt zijn steentje bij aan…

  Rosalie van der Stege min. leestijd
  energielabel c kantoren

  Over de hele wereld is duurzaamheid een hot-topic. Van klimaatakkoorden tot individuele acties: bijna iedereen draagt zijn steentje bij aan het verbeteren van het klimaat. Ook de Nederlandse overheid neemt dit serieus en komt met steeds iets meer maatregelen om Nederland duurzamer te maken en de energietransitie te versnellen. Hierbij zitten ook maatregelen met betrekking tot het bedrijfsleven. Daar ligt de aandacht nu vooral op één specifieke maatregel en dat is dat in kantoren energielabel C verplicht gaat worden per 1 januari 2023.

  Waarom een verplicht energielabel voor kantoren

  Een energielabel informeert over de energiezuinigheid van een gebouw. Het helpt tegelijkertijd ook om bijvoorbeeld de overheid een beter beeld te geven van de duurzaamheid omtrent gebouwen. Op het moment voldoet maar 34% van de kantoren aan deze duurzaamheidseisen en ruim 50% heeft nog helemaal geen geregistreerd energielabel. Ook wil de overheid met het verplichte energielabel C kantoren stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen. Op het energielabel wordt dan ook aangegeven welke maatregelen in een gebouw mogelijk zijn. 

  Heb je een bedrijfspand? Zorg dan dat je voor 1 januari 2023 de zaken op orde hebt. Als het gebouw niet aan de eisen voldoet, riskeer je als eigenaar een forse boete of zelfs een verplichte sluiting van het kantoorpand.

  Uitzonderingen verplichting energielabel C kantoren 

  Niet alle kantoren hoeven aan deze verplichting te voldoen. Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij een energielabel C voor kantoren niet verplicht is. Het RVO verduidelijkt deze uitzonderingen met praktische voorbeelden. Maar let op: het verduurzamen van een gebouw is altijd maatwerk. Zorg dat je zelf nauwkeurig onderzoek doet of samen met een energieadviseur bepaalt of jouw gebouw onder de uitzonderingen valt.

  Hoe kom je aan energielabel C? Kantoren hebben verschillende mogelijkheden 

  Energielabel C kantoren voldoen aan de eis dat het pand een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per m² per jaar heeft. Als jouw kantoorgebouw niet als uitzondering gezien wordt en nog geen energielabel C of hoger heeft, zul je moeten investeren in duurzame oplossingen. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van duurzame oplossingen waarmee je bij de energielabel C kantoren kunt gaan horen.

  Zonnepanelen

  Zelf hernieuwbare stroom opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen is een bekend voorbeeld. Jaarlijks kan je een groot deel van je primaire fossiele energieverbruik vervangen door stroom van de zon. Er zijn regelingen die de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijker maken, zodat kantoren energielabel C of hoger dragen. 

  Verbeter de isolatie

  Je kunt je kantoor energiezuiniger maken door meer of beter te isoleren. Dit kan door middel van muur-, vloer- en/of dakisolatie. Het aanschaffen en installeren is een eenmalige kostenpost, die je in een mum van tijd hebt terugverdiend. Niet alleen gebruik je zo minder fossiele energie, je bespaart er ook nog eens een hoop geld op. 

  Over het algemeen is muurisolatie het makkelijkst en het goedkoopst, maar dit kan verschillen per gebouw. Met een groot vloeroppervlak wordt bijvoorbeeld vloerisolatie aanbevolen, en dakisolatie is vooral voordelig bij een schuin dak ten opzichte van een plat dak. Zorg er dus voor dat je al deze opties goed onderzoekt wanneer je aan het kijken bent om je kantoorpand duurzamer te maken.

  Driedubbel glas

  Na het isoleren van daken en muren, is het plaatsen van isolerend glaswerk de meest efficiënte optie. Het gaat hier om een flink aantal vierkante meters, zeker bij een kantoorgebouw. Door glaswerk verlies je heel wat warmte, vooral tussen de naden en kieren. Ben je aan kijken naar energielabel kantoren en wil je verduurzamen, dan is het aan te raden om te werken aan het luchtdicht maken van het kantoor. Vervang dus niet alleen het glas, maar ook de raamkozijnen als dat nodig is. Zo verminder je het warmteverlies.

  Het is belangrijk om aandacht te blijven besteden aan de verduurzaming van je kantoor, aangezien de invoering van minimaal energielabel C kantoren in 2023 waarschijnlijk niet het einde is van de duurzaamheidsmaatregelen van de Nederlandse overheid. Het is goed mogelijk dat de minimale eis in de toekomst niet C, maar B of A energielabel kantoren wordt. Zo werken we samen aan duurzamer gebruik van energiebronnen. Ben jij al bezig met het verduurzamen van jouw bedrijfspand?

  Dit artikel via

  Meer interessante berichten

  interactieve-content-ecoteers-
  ecoteers-content-marketing-trends-2024
  ecoteers-data-driven-content-2024
  duurzaam ondernemen
  Gemeente Utrecht duurzaamheid Ecoteers
  duurzaamheidssubsidie ecoteers
  sustainability manager
  duurzame werkplek
  duurzame vacatures ecoteers
  duurzame samenwerkingen ecoteers
  cursus opleiding duurzaamheid ecoteers
  social media content plan
  lokale seo tactieken
  Linkbuilding en AI
  geavanceerde SEO tools gebruiken
  SEO en digital PR
  SEO met AI
  SEO en digital PR
  the promised forest
  Sustainable marketing Ecoteers
  Sustainable marketing Ecoteers
  SEA trends 2024
  online advertising de beste strategie
  social media marketing
  website laten maken
  tips rebranding
  bedrijf verduurzamen tips
  sustainability manager
  energielabel c kantoren
  marketing in de metaverse
  marketing 2022
  The Goal 13 Impact Platform report
  duurzaam op reis
  Google updates - Ecoteers
  Tone of Voice - Ecoteers
  het beloofde bos
  Sustainable marketing Ecoteers
  the promised forest
  Sustainable marketing Ecoteers
  duurzaam op reis
  the promised forest
  het beloofde bos
  Sustainable marketing Ecoteers

  Klaar om te groeien?

  Sluit je aan bij 300+ partners die zijn gegroeid middels een online marketing strategie die werkt. Ontvang gratis persoonlijk advies.

  4.9 uit 85 beoordelingen