Duurzame vacatures: hoe, wat en waar?

Weten wat we voor jou kunnen betekenen?

Het aantal duurzame banen stijgt hard en dit brengt een toename aan duurzame vacatures met zich mee. Wel is het van belang om op de juiste plek te zoeken en kritisch te blijven. Hoe stel je nou vast of een baan duurzaam is? Wat zijn de benodigdheden om aangenomen voor een duurzame baan te worden? En waar zijn groene vacatures te vinden?

Wat is een duurzame baan?

Een duurzame baan draagt op lange termijn positief bij aan de natuur, de mens en/of dieren. In tijden van klimaatverandering zijn groene banen heel hard nodig. Om de duurzaamheid van een baan te beoordelen ligt de nadruk vooral bij de onderneming, in plaats van bij de specifieke werktaken. Als jij je bijvoorbeeld aansluit bij een duurzame startup en de PR op je neemt, heb jij ook al een duurzamere baan. Je ondersteunt namelijk een duurzaam bedrijf en helpt haar groeien, en zo wordt de professionele sector uiteindelijk steeds verder opgevuld door groene ondernemingen. Al zijn de taken van PR niet per se direct gerelateerd aan duurzaamheid, uiteindelijk is dat indirect wel het geval.

De stap naar een duurzame baan hoeft dus echt niet altijd heel groot te zijn. Natuurlijk kun je beslissen het roer om te gooien en bijvoorbeeld in de politiek aan de slag te gaan, of een cursus over duurzaamheid en ecologie te volgen om een carrière switch te maken. Desalniettemin kunnen kleinere veranderingen ook al grote impact hebben op het milieu.

Om uit te vinden wat duurzaam ondernemen nou precies is, klik dan hier.

Duurzame vacatures vinden

Er zijn verschillende websites die groene vacatures op een rij zetten. Zo vinden duurzame bedrijven gemakkelijk werknemers die de groene idealen serieus nemen. De twee belangrijkste duurzame vacaturebanken zijn Green Jobs en Duurzaam Ondernemen.

Ook kun je duurzame instellingen altijd opbellen om meer informatie te krijgen over een bepaalde functie en over de connectie van het bedrijf met duurzaamheid. Niet elke onderneming plaatst meteen een vacature bij een (duurzame) vacaturebank. Het kan daarom ook handig zijn om de social media-kanalen en de vacature-pagina’s in de gaten te houden. Hier worden de vacatures vaak als eerste geplaatst.

Ook bij Ecoteers zoeken we vaak mensen. Neem een kijkje op onze careerpagina om de openstaande vacatures te bekijken.

Als je geen passende vacatures kunt vinden zijn er nog steeds mogelijkheden. Mocht er een tekort aan duurzame opties zijn op een bepaald vlak zijn, dan is het ook mogelijk om een eigen onderneming te starten en het gat in de markt op te vullen. Daarnaast kun je ook contact opnemen met een bedrijf om ze aan te sporen de huidige functie duurzaam uit te voeren. Zo creëer je je eigen duurzame plek en heb je waarschijnlijk ook nog eens de regie meer in handen.

Pas op voor Greenwashing bij het zoeken naar duurzame vacatures

Het is echter wel van belang om kritisch te blijven in de zoektocht naar een groen beroep. Het begrip duurzaam wordt gemakkelijk gebruikt zonder sterke onderbouwing of milieuvriendelijke plannen maar puur om mensen te trekken. Dit wordt ook wel greenwashing genoemd. Neem daarom de acties op gebied van duurzaam ondernemen van een bedrijf onder de loep. Waar en hoe produceert het bedrijf de goederen? Wat is de missie van het bedrijf? Welke definitieve acties ondernemen zij om de planeet te verbeteren, en hoe groot is de impact daarvan in vergelijking met hun eigen impact?

Aangenomen worden voor een groen bedrijf?

Lees de duurzame vacature aandachtig en zie welke raakvlakken je deelt met het bedrijf en de functie. Het is cruciaal om aan te geven dat jij duurzaamheid belangrijk vindt en ook uit te leggen waarom. Dit zal altijd in je voordeel werken wanneer je bij een bedrijf solliciteert, of het nou duurzaam is of (nog) niet. Start de zoektocht direct online en bekijk de duurzame vacaturebanken voor inspiratie. Blijf tijdens de zoektocht wel kritisch, want daden zeggen meer dan woorden.

Klik hier om naar de home page over duurzaam ondernemen te gaan.

Weten wat we voor jou kunnen betekenen?