Plan gratis audit

Vul de onderstaande gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Een Duurzame Werkplek Met Deze 9 Tips

  Een duurzame werkplek kan niet missen binnen een duurzame onderneming. Lees hier hoe je je eigen werkplek voorbereidt op een groene…

  admin min. leestijd
  duurzame werkplek

  Een duurzame werkplek kan niet missen binnen een duurzame onderneming. Lees hier hoe je je eigen werkplek voorbereidt op een groene revolutie. Zo straal je uit waar je voor staat, naar zowel je werknemers als klanten die op bezoek zijn. Deze negen tips helpen je op weg.

  1. Eigen mokken, bestek en borden op kantoor

  Wegwerpbekers en -bestek passen niet in het duurzame plaatje. Vervang deze dus door een vaste set mokken, bestek en borden. Dit is alvast een stap in de goede richting, zodat niets onnodig weggegooid wordt. Echter, voordat je beslist zo’n set nieuw bij een winkel te bestellen, is een bezoek aan de plaatselijke kringloopwinkel aangeraden. Ook zou je werknemers kunnen vragen een set van thuis mee te nemen. De meeste mensen hebben namelijk altijd wel ergens een ongebruikt setje liggen. Zo heb je een vrolijk variërend ensemble en koop je ook geen nieuw geproduceerde materialen in.

  2. Planten op kantoor

  Voeg zoveel mogelijk planten toe aan de werkplek. De meeste planten zuiveren de lucht en dragen dus bij aan gezonde schone lucht op kantoor. Het is wel belangrijk dat de planten op een duurzame en biologische manier tot stand zijn gekomen, maar er is tegenwoordig een groot aanbod aan duurzame en gifvrije planten.

  Naast een schone lucht zorgen planten ook voor een rustgevende sfeer en verlagen ze de stress van werknemers, dit is wetenschappelijk onderzocht. Daarnaast passen planten mooi in het imago van een duurzaam bedrijf. In plaats van dat je de werkplek dus opvult met accessoires uit woonwinkels waar vaak plastic of hout in verwerkt zit, is de plant een veel duurzamere sfeermaker.

  3. Minder printen, meer online

  Stapels papieren printen is niet duurzaam en vaak onnodig. Zorg dus dat je als bedrijf zoveel mogelijk digitaal hebt staan. Zo ontstaat een win-win situatie: De werkplek wordt zo namelijk een stuk duurzamer en er wordt ook nog eens geld bespaart. In sommige gevallen is printen niet te ontlopen. Probeer in dat geval de cartridges altijd te bewaren en in te leveren zodat men ze kan hergebruiken. Bij het kopen of bestellen van cartridges zit vaak een gebruiksaanwijzing over hoe dit proces in zijn werk gaat.

  4. Gezond, biologisch en lokaal eten op het werk

  Het is natuurlijk fijn om eten en drinken aan te kunnen bieden op de werkplek. Om dit echter op duurzame wijze te doen zijn er een paar belangrijke punten. Zo is het van groot belang dat je voor biologisch voedsel gaat dat zo minimaal mogelijk verpakt is, en het liefst alleen met biologisch afbreekbare verpakkingen. Koekjes uit de fabriek die per stuk verpakt in plastic zijn vallen dus meteen weg. Overweeg Tupperwares aan te schaffen om verse producten zo lang mogelijk te bewaren. Het kan een optie zijn om met een duurzaam en lokaal restaurant of café samen te werken. Vooral in grote steden zijn er talloze duurzame biologische eetplekken die voor de catering zouden kunnen zorgen. Zo steun je de lokalen en koop je niet in van grote vervuilende ketens. Je hoeft natuurlijk niet meteen een heel dagmenu aan te bieden, maar wat gezonde snacks zouden al een positieve bijkomstigheid zijn. Ook zou de samenwerking met een duurzaam café kunnen betekenen dat werknemers een korting ontvangen.

  Het aanbod van biologisch en gezond eten siert de onderneming en maakt het nog aantrekkelijker voor werknemers met dezelfde passie voor duurzaamheid om zich aan te sluiten. Daarnaast is het van groot belang dat werknemers gemakkelijk bewuste eetkeuzes kunnen maken zodat ze zich tijdens het werk ook beter kunnen concentreren.

  5. Duurzame energie

  De energie waarvan jouw werkplek wordt voorzien is cruciaal wanneer je voor verduurzaming wilt gaan. Zo kun je zonnepanelen toevoegen om de energievoorziening zelf in de hand te hebben. Op de lange termijn bespaart dit ook nog eens flink wat geld. Ondernemingen kunnen ook genieten van subsidies voor bepaalde duurzame energiebronnen. Klik hier om er meer over te lezen.

  6. Lichten uit door middel van lichtsensors

  Wanneer de werkdag klaar is, is het van groot belang dat alle lichten en apparatuur uitgeschakeld zijn. Maar ook tijdens de werkdag zijn er vaak lege ruimtes die voor niets belicht worden. Naast het plakken van briefjes op de muur, zouden lichtsensors een oplossing kunnen bieden. Op deze manier gaat het licht vanzelf uit wanneer er voor een bepaalde tijd geen beweging te bekennen is. Zo brandt er alleen licht in de ruimtes waar daadwerkelijk gebruik van wordt gemaakt.

  7. Afval scheiden

  Het scheiden van afval kan niet missen. Papier, plastic, groente- en fruitafval en glas scheid je gemakkelijk met de aanschaf van een functionele prullenbak. Zo’n prullenbak geeft met plaatjes duidelijk aan in welk vak wat moet. Uit onderzoek blijkt dat weinig kantoren afval scheiden, terwijl het een kleine moeite is en een grote impact heeft. Kijk dus kritisch naar je eigen werkplek en zie hoe je dit gemakkelijk toepast.

  8. Verbouw en creëer een duurzame werkplek tot in de materialen

  Wanneer de werkplek nog gebouwd moet worden of er een grote verbouwing op de planning staat, til je de verduurzaming gemakkelijk naar een hoger niveau. Het is dan van groot belang om voor natuurlijke bouwmaterialen te kiezen en chemische materie links te laten liggen. Duurzame materialen bevorderen de gezondheid en de concentratie van werknemers ook nog eens drastisch aangezien er geen chemicaliën vrijkomen op kantoor. Tegenwoordig zijn er veel natuurlijke bouwmaterialen op de markt, denk aan verf op basis van lijnzaadolie, geopolymeer in plaats van cement en geheel klimaat neutrale marmoleum vloeren op basis van organische stoffen.

  9. Plan een duurzaam bedrijfsuitje in om de duurzame werkplek compleet te maken

  Lees in dit artikel over vijf duurzame bedrijfsuitjes. Dit versterkt de algehele positie van jouw onderneming met betrekking tot duurzaamheid en bevestigt en versterkt het gevoel onder collega’s dat ze bij een echt groen bedrijf te werken.

  Heb jij een duurzame werkplek?

  Na het doorlezen van deze tips kun je gemakkelijk evalueren hoe duurzaam jouw eigen werkplek is. Duurzaamheid is de toekomst, dus het is nooit een verkeerde keuze. Blijf dus kritisch op de onderneming en kijk wat er beter kan, met oog op de toekomst en de gezondheid van de werknemers!

  Klik hier om naar de home page over duurzaam ondernemen te gaan.

  Dit artikel via

  Meer interessante berichten

  interactieve-content-ecoteers-
  ecoteers-content-marketing-trends-2024
  ecoteers-data-driven-content-2024
  duurzaam ondernemen
  Gemeente Utrecht duurzaamheid Ecoteers
  duurzaamheidssubsidie ecoteers
  sustainability manager
  duurzame werkplek
  duurzame vacatures ecoteers
  duurzame samenwerkingen ecoteers
  cursus opleiding duurzaamheid ecoteers
  social media content plan
  lokale seo tactieken
  Linkbuilding en AI
  geavanceerde SEO tools gebruiken
  SEO en digital PR
  SEO met AI
  SEO en digital PR
  the promised forest
  Sustainable marketing Ecoteers
  Sustainable marketing Ecoteers
  SEA trends 2024
  online advertising de beste strategie
  social media marketing
  website laten maken
  tips rebranding
  bedrijf verduurzamen tips
  sustainability manager
  energielabel c kantoren
  marketing in de metaverse
  marketing 2022
  The Goal 13 Impact Platform report
  duurzaam op reis
  Google updates - Ecoteers
  Tone of Voice - Ecoteers
  het beloofde bos
  Sustainable marketing Ecoteers
  the promised forest
  Sustainable marketing Ecoteers
  duurzaam op reis
  the promised forest
  het beloofde bos
  Sustainable marketing Ecoteers

  Klaar om te groeien?

  Sluit je aan bij 300+ partners die zijn gegroeid middels een online marketing strategie die werkt. Ontvang gratis persoonlijk advies.

  4.9 uit 85 beoordelingen