Duurzaam op reis

Aan innovatieve duurzame start-ups is er in Nederland geen gebrek. In dit voorstelrondje: Sustainaway: een reisbureau dat duurzaam reizen de norm wil maken. Op het platform vind je duurzame accommodaties, uitjes en vervoersmogelijkheden. 

Wat is een duurzame reis?

Hoe ga je nog verantwoord op reis anno 2021? Het jonge team achter Sustainaway kampte met dezelfde vraag. Daarom besloten de oprichters om hun passies voor duurzaamheid en reizen te combineren. Het resultaat? Een reisplatform waarop je duurzame alternatieven vindt voor toffe dingen die je doet als je reist of op vakantie gaat: van huizen met zonnepanelen en een warmtepomp tot een vegan borrelplank. Hoe ziet een groene vakantie er dan uit? De duurzame vakantie is bijvoorbeeld inclusief een diner, ontbijt, elektrische fietsen, een e-chopper tocht en een digitale reisgids. De accommodaties zijn allemaal geselecteerd op verschillende duurzame criteria, zoals het beschikken over zonnepanelen, hoogwaardige isolatie en het gebruik van gerecyclede materialen. 

Waarom is duurzaam reizen belangrijk?

Het is hét probleem van de 21e eeuw: klimaatverandering. De overheid, bedrijven en particulieren realiseren zich dat er iets moet veranderen. Er worden internationale akkoorden gesloten, zoals het klimaatakkoord van Parijs en de EU Green Deal, met als doel: in 2050 geen netto positieve CO2-uitstoot meer hebben. Volgens het CBS gaan 62% van de Europeanen ieder jaar op vakantie, vaak om juist even de natuur op te zoeken. Het gevolg is dat er in diezelfde natuur plaats moet worden gemaakt voor bijvoorbeeld hotels en vliegvelden.

Niet alleen worden hierdoor ecosystemen verstoord, ruim 50% van de Europeanen gaat ook met het vliegtuig op vakantie, wat wederom weer slecht is voor de aarde. De noodzaak om vakantie te houden, die blijft. Alleen de manier waarop vakantie gevierd wordt, kan veranderd worden, vandaar dat duurzame initiatieven zoals Sustainaway zo belangrijk zijn. Keuzes met betrekking tot de accommodatie waarin je verblijft of het vervoer dat je kiest op vakantie kunnen al een heel groot verschil maken. 

Weten wat we voor jou kunnen betekenen?