Een concurrentieanalyse uitvoeren, hoe werkt dit?

Een concurrentieanalyse kan je helpen om jouw bedrijf succesvoller te maken. Wanneer je een goede analyse maakt, kan jouw onderneming zich makkelijker onderscheiden van anderen. Misschien is de service van je bedrijf beter dan die van de concurrentie, of zijn de producten of diensten die je aanbiedt duurzamer dan die van een ander. Dankzij een goed concurrentieanalyse model weet jij precies wat nodig is om je te onderscheiden van de rest.

Wat is een concurrentieanalyse?

Misschien heb je veel vragen rondom concurrentieanalyses zoals wat is het een concurrentieanalyse of zit er een verschil tussen een concurrentieanalyse en concurrentenanalyse? Deze vragen zullen in dit artikel allemaal beantwoord worden. Een concurrentieanalyse analyse is eigenlijk een soort onderzoek naar de concurrent. Je onderzoekt en kijkt naar hun activiteiten, producten, diensten en marketingstrategieën. Door dit te doen krijg je meer inzicht van de sterktes en zwaktes van je eigen bedrijf. Deze inzichten bieden de mogelijkheid om je te onderscheiden van de concurrent.

Doel concurrentieanalyse ondernemingsplan?

Als je wilt weten wat er op de markt al beschikbaar is en je zoekt naar manieren om hier onderscheidend in te zijn, dan kan een concurrentieanalyse ondernemingsplan je helpen om dit te doen. Een goede concurrentieanalyse geeft namelijk betekenis aan jouw ondernemingsplan. Je moet je bedenken dat er waarschijnlijk al genoeg andere bedrijven zijn die iets maken of aanbieden wat ongeveer gelijk is aan wat jij aanbiedt. Jij wilt de behoefte van je klanten voorzien en beter zijn dan je concurrenten, maak daarom vooral diverse analyses. Deze helpen je met het bedenken van een goede concurrentieanalyse als onderdeel van jouw ondernemingsplan.

Concurrentieanalyse website en online marketing

Het maken van een concurrentieanalyse over online marketing helpt je beter te begrijpen waar je klanten zich online meer bezig houden en wat voor marketingactiviteiten zij uitvoeren. Dit kun je door middel van een SEO concurrentieanalyse en een social media concurrentieanalyse doen. Hierbij verzamel je informatie van de concurrenten via hun social media-profielen en via andere online kanalen. Er zijn redelijk wat SEO-analyse software of social media-analyse hulpmiddelen beschikbaar die je hier makkelijk bij kunnen helpen!

Hoe maak je een concurrentieanalyse?

Nu vraag je je misschien af: hoe kan ik een concurrentieanalyse maken? Je weet inmiddels meer over de theorie van een concurrentieanalyse en waarom het belangrijk is om zo’n analyse te maken. Nu wil je natuurlijk weten hoe je deze precies kan uitvoeren doen. Afhankelijk van wat jouw voorkeur heeft, kun je een concurrentieanalyse op verschillende manieren uitvoeren. Het is mogelijk om een concurrentieanalyse schema te maken, waarin je alle belangrijke zaken meeneemt. Denk hierbij aan een lijst met concurrenten, verzamelde informatie van verschillende bronnen en verschillende analyses (zoals hieronder uitgelegd). Vervolgens maak je een actieplan en ontwikkel je op die manier de bedrijfsstrategie. Het is ook mogelijk om een concurrentieanalyse tabel te maken. Dit is voor velen een stuk overzichtelijker, omdat alles schematisch weergegeven is en je in een oogopslag kan zien wat er gebeuren moet.

Stappenplan concurrentieanalyse

Er zijn diverse manieren om een concurrentieanalyse tabel te maken. Een van de meeste bekende modellen voor een concurrentieanalyse is dan toch wel de SWOT-analyse. Met dit model kijk je naar de Strenghts, Weaknesses, Opportunities en Threats van je eigen bedrijf. Je kijkt naar de interne factoren (sterktes en zwaktes) ten opzichte van de externe factoren (kansen en bedreigingen). Door de stappen van dit model te doorlopen heb je snel inzicht waar kansen en mogelijkheden voor jouw bedrijf liggen.

Verzamel informatie van je concurrenten

Wat moet je eigenlijk allemaal precies weten van je concurrenten voordat je met de analyse begint? Het is handig om tijdens het analyseren een verschil te maken tussen de directe en indirecte concurrenten. Een directe concurrent is een bedrijf dat een product of dienst biedt dat overeenkomt met jouw product of dienst. Bij indirecte concurrenten worden er producten of diensten aangeboden die lijken op jouw product of dienst, of het is een alternatief. Let erop dat je je focust op je directe concurrent, wat maakt hen succesvol?

Wees onderscheidend of vernieuwend

Tegenwoordig is duurzaam ondernemen gelukkig een belangrijk aspect voor klanten bij het aanschaffen van bepaalde producten of diensten. Hier kun jij met jouw onderneming op inspelen door duurzame producten of diensten te verkopen, mits dit ook bij je doelgroep past. Tegelijkertijd kun je met een goedkoper product vaak goed concurreren. Let dus goed op wat past bij jouw onderneming en doelgroep!

Voorbeeld concurrentieanalyse maken

Nu je weet wat er allemaal in een concurrentieanalyse moet komen te staan, gaan we dieper in op twee concurrentieanalyse modellen. Over het algemeen hebben deze voorbeelden redelijk veel overeenkomsten. Door ze allemaal toe te passen zie je niks over het hoofd, dus dat is altijd een goed idee!

Deelvragen concurrentieanalyse Porter voorbeeld

Dit model, ontwikkeld door Michael Porter, bestaat uit vijf aspecten die van invloed zijn op de concurrentiestructuur in een bepaalde bedrijfstak. Namelijk:

  • De dreiging van nieuwe toetreders: dit zijn mogelijke nieuwe bedrijven die de markt willen betreden.
  • Macht van toeleveranciers: deze zijn in staat om de prijzen van hun producten of diensten te verhogen en verlagen.
  • Macht van de kopers: deze hebben, net als de toeleveranciers, invloed op de prijs.
  • Bedreiging van substituten: de dreiging van mogelijke alternatieven voor de producten of diensten van een bedrijf
  • Concurrentiedruk tussen bestaande spelers: dit is de druk die bestaande bedrijven op elkaar uitoefenen op het gebied van kwaliteit en prijs. Denk hierbij aan bedrijven die altijd de laagste prijs willen bieden.

Het is belangrijk om vervolgens de concurrenten te identificeren en een lijst hiervan te maken. Vervolgens analyseer je de vijf krachten, in hoeverre zijn ze van toepassing in de bedrijfstak waar jij actief in bent? Als je dat eenmaal helder hebt, kun je je concurrentiestrategie bepalen en kun je de strategie implementeren door middel van (online) marketing, of andere verkoopstrategieën. 

Online concurrentieanalyse voorbeeld Kotler model

Een ander veelgebruikt concurrentieanalyse-model is het Kotler model. Dit model gaat uit van vier verschillende soorten concurrenten en aspecten binnen de concurrentiemarkt:

  • Directe concurrenten en indirecte concurrenten, zoals eerder uitgelegd.
  • Concurrentiekracht: hoe sterk is de concurrentiedruk tussen bestaande bedrijven?
  • Toetredingsbarrières: wat zijn mogelijke nieuwe drempels voor bedrijven, zoals dat van jou, om de markt te betreden?

Ook bij het concurrentieanalyse Kotler model ga je de concurrenten identificeren en ga je analyseren hoeveel bedrijven al met elkaar concurreren. Hoe sterk is de concurrentiedruk op het moment tussen bestaande spelers? En wat voor barrières zijn er allemaal voor nieuwe bedrijven om de markt te betreden? Deze concurrentieanalyse matrix kan helpen met inzicht krijgen je mogelijk tegenaan kunt lopen.

duurzame werkplek ecoteers

Criteria concurrentieanalyse

Last but not least, geven we ook de criteria waar een model concurrentieanalyse aan moet voldoen! Er zijn diverse zaken waar je op moet letten wanneer je een analyse opstelt. Afhankelijk van de doelen die je wilt behalen, is het handig om rekening te houden met de volgende punten:

  • Prijs
  • Kwaliteit 
  • Aanbod
  • Service
  • Merknaam
  • Reputatie
  • Marktaandeel

Bij al deze punten geldt hetzelfde, hoe verhouden jouw producten of diensten zich tot die van je concurrent? Als je een concurrentieanalyse template maakt, dan zijn dit allemaal aspecten om rekening mee te houden. Hoe zijn jouw producten bijvoorbeeld gemaakt en hoe zit dat met de diensten die je aanbiedt? Hierin kun je je al flink onderscheiden van de concurrent, doe daarmee je voordeel!

Conclusie concurrentieanalyse

Dus hoe maak je een concurrentieanalyse? Nu je alles weet kun jij jouw bedrijf goed in de markt zetten. Maak vooral gebruik van een concurrentieanalyse tool zoals je hierboven vindt. Gebruik meerdere modellen en vergelijk de uitkomsten met elkaar. Door goed vooronderzoek te doen weet je precies wat je kunt verwachten en sta je nergens van te kijken. 

Meer tips over ondernemen en marketing? Lees hier alles over hoe je je doelgroep bepaald en kies de juiste online marketing kanalen voor een goede start!