Website foto’s: welke afbeeldingen gebruik je voor je website?

Als je website foto’s wilt plaatsen, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze van goede kwaliteit zijn en dat ze relevant zijn voor je website. Zo is het bijvoorbeeld logisch om foto’s te kiezen die passen bij de geschreven content. Bij een website voor je eigen koffiezaak is het logisch om foto’s te gebruiken van bijvoorbeeld koffiebonen. Maar waar moet je eigenlijk nog meer allemaal op letten als je foto’s op je website wilt plaatsen?

Foto’s gebruiken op je website? Let op het volgende:

  • Bij een foto op een website plaatsen is het belangrijk dat je de juiste rechten hebt om deze foto te gebruiken. Als je de foto’s niet zelf gemaakt hebt, moet je een licentie kopen of zorgen dat je gebruik maakt van foto’s die vrij beschikbaar zijn onder een Creative Commons-licentie.
  • Zorg voor goede kwaliteit van de foto’s! Misschien voor de hand liggend, maar korrelige foto’s geven geen professionele indruk en dat wil je voorkomen.
  • De foto’s moeten relevant zijn, het moet passen bij het onderwerp waar jouw website over gaat.
  • Gebruik foto’s die aanspreken op emotioneel niveau. Dit zorgt ervoor dat de bezoekers van je website mogelijk langer blijven hangen en geneigd zijn om actie te ondernemen.
  • Foto’s voor website kopen? Professionele foto’s wekken vertrouwen op. Dit kan het imago van je bedrijf versterken en dat is juist goed!

Foto’s voor website laten maken

Er zijn verschillende opties voor de website foto’s. Je kunt kiezen voor stockfoto’s, foto’s die vrij beschikbaar zijn, of foto’s die je zelf gemaakt hebt. Het is belangrijk om veel persoonlijke foto’s te hebben die je verhaal goed uitdragen en daarom raden wij het aan om foto’s te laten maken voor de website. Het zelf maken van je foto’s maakt het verhaal van je website net een stukje persoonlijker en dat werkt goed. Neem bijvoorbeeld een kijkje op onze website en je zult zien dat ook wij voornamelijk gebruik maken van zelfgemaakte foto’s!

Foto’s maken voor website

Je kunt je eigen foto’s maken met een mooie camera of met je telefoon, toch kan het best lastig zijn om kwalitatieve foto’s te maken. Bedenk je daarom vooraf wat je uit wilt uitstralen met je website, het is mooi als een website persoonlijk is en tegelijk professioneel. Het liefst heb je natuurlijk scherpe foto’s die passen bij de stijl van je website. Ben je goed in foto’s maken en bewerken? Dan kun je dezen natuurlijk prima zelf maken! Heb je weinig kennis van fotografie? Laat ze dan liever maken door een professional, dan ben je altijd verzekerd van kwalitatief goede website foto’s. Tip: kies een fotograaf die zowel de foto’s voor je website als social media kan maken, dan heb je dat mooi meegenomen.

Website foto’s: maak gebruik van stockfoto’s

Stockfoto’s zijn ideale website foto’s voor bijvoorbeeld een blog of artikel. Je kunt kiezen uit duizenden afbeeldingen en er is altijd wel iets dat past bij wat jij met jouw website wilt uitstralen. Het nadeel van zo’n website voor foto’s is dat de afbeeldingen niet uniek zijn en je deze ook op andere websites kunt tegenkomen. Bovendien moet je meestal betalen als je mooie foto’s van kwaliteit wilt.

Hieronder vind je websites die zowel gratis als betaalde foto’s aanbieden. Bekijk de volgende (gratis) website voor foto’s en download diverse afbeeldingen voor jouw blog of artikel:

Foto’s optimaliseren voor website

Als je je website foto’s eenmaal hebt en je wilt de foto’s op de website plaatsen, dan zijn er nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Wij hebben nog een aantal tips om foto’s te optimaliseren voor je website:

  • Gebruik website foto’s die de juiste grootte hebben. Zijn de afbeeldingen te groot? Dan kan dit ervoor zorgen dat de website langzaam laadt en dat is zonde, hier verlies je immers bezoekers mee. 
  • Maak gebruik van een afbeelding compressor (zoals Compress JPEG) om de bestandsgrootte van de foto’s te verkleinen. Dit zorgt ervoor dat de foto’s altijd scherp zijn en je website niet onnodig langzaam wordt voor gebruikers!
  • Let er sowieso altijd op dat je een geschikt afbeeldingstype voor de foto’s van de website kiest. JPEG en PNG zijn twee populaire afbeeldingstypen voor websites. JPEG afbeeldingen zijn geschikt voor foto’s met kleuren en afbeeldingen met gradiënten, terwijl PNG vanwege de strakke lijnen geschikter is voor logo’s en iconen. 

Ga je foto’s op je website plaatsen? Vergeet niet om alt-tags toe te voegen als je de foto’s op de website wilt plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld het hoofd keyword of een ander relevant keyword zijn. Dankzij een alt-tag verbeter je de kwaliteit van de SEO van je website, omdat zoekmachines de tekst in de alt-tags gebruiken om de inhoud van de afbeelding te begrijpen. Het is daarom belangrijk om een alt-tag toe te voegen bij alle foto’s op je website!