Bedrijfsnaam bedenken: hier lees je alles over hoe je een (goede) bedrijfsnaam vindt!

Het kan best lastig zijn, een bedrijfsnaam bedenken. Je wilt dat het bij je bedrijf past en duidelijk weergeeft wat je doet met je bedrijf. Afhankelijk van het soort bedrijf dat je hebt wil je eigenlijk gewoon dat je bedrijfsnaam een goede weerspiegeling is van je bedrijf én dat klanten je naam goed kunnen onthouden. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat je (nieuwe) klanten misloopt, omdat jouw bedrijfsnaam niet goed te vinden is. Hoe bedenk je een bedrijfsnaam die past bij jouw bedrijf? Hier vind je alle zaken om rekening mee te houden!

Bedrijfsnamen bedenken (zzp), alle tips op een rijtje

Als je je eigen onderneming gaat beginnen, dan ontkom je er niet aan. Een bedrijfsnaam bedenken als zzp’er, iedereen loopt er tegenaan. Een bedrijfsnaam bedenken als zzp’er is soms lastig, omdat je met van alles rekening moet houden. Wat zijn eigenlijk zaken die je niet over het hoofd mag zien bij bedrijfsnamen bedenken?

Hoe bedenk je een bedrijfsnaam?

 • Zorg ervoor dat de naam gemakkelijk te spellen en te onthouden is. Dit spreekt misschien voor zich, maar een heldere bedrijfsnaam is makkelijker voor klanten om te vinden en te onthouden.
 • Bedenk een bedrijfsnaam die relevant is voor je bedrijf. Heb je bijvoorbeeld een bedrijf gericht op duurzaamheid, dan is een naam als “Eco Solutions” passend. Klanten kunnen aan de naam zien wat voor soort bedrijf het is en dat is goed!
 • Ook is het heel belangrijk dat je bedrijfsnaam uniek is en nog niet vaker gebruikt is. Op die manier onderscheid je je van concurrentie en weten klanten jouw bedrijf te vinden. Bovendien voorkom je juridische problemen en dat is niet geheel onbelangrijk!
 • Misschien is het wel iets voor jouw bedrijf om een afkorting of afleiding van je eigen naam te gebruiken als bedrijfsnaam. Zo is een bedrijfsnaam bedenken als zzp’er niet alleen makkelijk, maar ook nog eens persoonlijk en dat creëert authenticiteit.
 • Let op de groei en uitbreiding van je bedrijf. Ben je van plan om in het buitenland te verkopen bijvoorbeeld? Bedenk een bedrijfsnaam die ook internationaal te begrijpen is!

Heb je hulp nodig bij het creëren van opvallende branding en vormgeving? Wij helpen je graag. Lees hier meer over wat wij voor je kunnen betekenen. Of neem direct vrijblijvend contact met ons op. 

Goede bedrijfsnaam bedenken: gebruik een bedrijfsnaam generator

Hoe bedenk je een bedrijfsnaam, wanneer je weinig inspiratie hebt? Er zijn simpelweg al enorm veel bedrijfsnamen die gebruikt worden en soms is het gewoon lastig om een originele én effectieve bedrijfsnaam te vinden. Gelukkig hoeft het bedenken van een bedrijfsnaam niet lastig te zijn en hoef je het niet allemaal alleen te doen. Er zijn tegenwoordig diverse online tools die je daarbij kunnen helpen. Een bedrijfsnaam generator is een tool die een goede bedrijfsnaam voor je kan bedenken. Het fijne aan zo’n tool is dat deze over het algemeen gratis zijn en een bedrijfsnaam bedenken met voorbeelden kan in ieder geval flink wat inspiratie geven.

Hoe werkt een bedrijfsnaam generator?

Een bedrijfsnaam bedenken gaat sneller met een bedrijfsnaam generator. Zo’n tool is een soort software die automatisch suggesties doet voor bedrijfsnamen op basis van specifieke zoekwoorden of criteria die je invoert. Bovendien is het bij sommige mogelijk om in de generator in te voeren wat voor soort bedrijf je hebt, zodat de suggesties hierop aangepast worden. Deze generators kunnen verschillende opties voor bedrijfsnamen genereren die gebaseerd zijn op bijvoorbeeld de branche waar je in werkt, de producten of diensten die je aanbiedt, of op een bepaalde sfeer of stijl die dat misschien past bij jouw bedrijf.

Bedrijfsnamen bedenken met voorbeelden: gratis en snel

Als je een generator kiest, dan is een bedrijfsnaam laten bedenken zo gepiept. Ook al zit de perfecte naam misschien niet tussen de gegenereerde resultaten, je krijgt toch gratis zo’n honderden suggesties die je kunnen helpen kiezen. En dat is het voordeel van een bedrijfsnaam laten bedenken door een dergelijke tool, je hebt net iets meer opties dan eerst. Hieronder worden een aantal goede generators genoemd die ervoor zorgen dat een bedrijfsnaam bedenken gratis is en ook nog eens super snel gaat:

 • Name Grep
 • Awkwords
 • Dot-o-mator
 • Panabee
 • Wordoid
 • Names4brands
 • Naming
 • Lean Domain Search
 • FreshBooks Name Generator
 • Fantasy Name Generators

Overige bedrijfsnaam opties

Lukt het met de bovenstaande tips en naamgenerators het bedenken van een bedrijfsnaam nog steeds niet? Een bedrijfsnaam bedenken kan ook op andere manieren! Zo kun je de SEO-techniek gebruiken, waar je je bedrijfsnaam baseert op een term die veel gezocht wordt in zoekmachines. Op deze manier maak je het niet alleen makkelijker voor mensen om je bedrijf te vinden, maar je bedrijf zal ook vaker gevonden worden door mensen die hier in eerste instantie niet naar zochten. Populaire termen zijn redelijk makkelijk te vinden door gratis zoekwoorden tools te gebruiken of door gewoon simpelweg te zoeken op Google.

Ook op het gebied van zoekmachine optimalisatie hebben wij veel ervaring. Lees op deze pagina hoe wij je kunnen helpen bij SEO. 

Een bedrijfsnaam bedenken kan ook door eens te spelen met andere talen. Het kan zijn dat een naam die wat minder aantrekkelijk klinkt in het Nederlands, een stuk beter klinkt in een andere taal. Let hierbij wel op of de bedrijfsnaam in een andere taal ook écht bij jouw bedrijf past. Ook is het mogelijk om te kijken bij de vele woord extensies, zoals .shop, .club en .blog bijvoorbeeld. Deze woord extensies worden eigenlijk altijd aan het einde van een bedrijfsnaam geplaatst en hiermee vervangen ze .nl of .com.

Goede bedrijfsnaam bedenken: beschikbaarheid

Als een goede bedrijfsnaam bedenken dan eindelijk gelukt is en je van plan bent om ook een website te maken, is het belangrijk om te checken of de gewenste domeinnaam beschikbaar is. Vooral de beschikbaarheid van de .nl-extensie en de .com-extensie worden veel gebruikt en dus moet je dit altijd even controleren. Dit kun je gemakkelijk doen door naar een domeinnaamregistratie te gaan zoals SIDN of Mijndomein. Zo kun je gelijk controleren of jouw bedrijfsnaam niet al in gebruik is. 

Als je je domeinnaam checkt en erachter komt dat deze wel met een .nl-extensie te verkrijgen is, maar niet met de com-extensie, dan is er een grote kans dat je naam al gebruikt wordt voor een ander bedrijf. Dit wil je wegens juridische redenen natuurlijk graag voorkomen. Ook is het belangrijk om bij een bedrijfsnaam bedenken rekening te houden met de regels en beperkingen van een domeinnaam. Deze moet aan de SIDN-richtlijnen voldoen voor registratie en mag niet kwetsend of misleidend zijn. Houd hier rekening mee, zodat je onnodige problemen kunt voorkomen.

Ben je op zoek naar ondersteuning bij het ontwerpen van jouw online visitekaartje? Lees hier hoe wij je helpen met webdevelopment. 

Bedrijfsnaam checken op social media

Een bedrijfsnaam bedenken en checken of deze al gebruikt wordt kan op verschillende manieren. Nu is de tijd om ook na te gaan of jouw bedrijfsnaam al gebruikt wordt op diverse socialemediakanalen. Hier kun je de handige tool ‘Namechk’ voor gebruiken, die de beschikbaarheid van je gebruikersnaam snel controleert op meerdere kanalen tegelijkertijd. 

Groeien op sociale media kanalen gaat niet altijd even makkelijk. Daarom helpen wij je graag hiermee. Lees op deze pagina hoe wij je doelgroep en ideale klant bereiken. 

Hoewel je rekening moet houden met diverse zaken, hoeft een bedrijfsnaam bedenken niet heel ingewikkeld te zijn. Probeer de verschillende tips en tools en zorg ervoor dat je zeker weet dat jouw bedrijfsnaam niet al gebruikt wordt. Dan kan het ondernemen beginnen! 

Hoe kom ik hoger in Google