WordPress optimaliseren voor de Google Core Web Vitals

Weten wat we voor jou kunnen betekenen?

De Google Core Web Vitals update van Google komt eraan. Met deze nieuwe algoritme update gaat Google bij het indexeren ook strenger letten op de page experience van al je pagina’s. Waar deze update initieel gepland stond voor mei, is dit onlangs doorgeschoven naar juni. Je hebt dus nog even de tijd om je website te optimaliseren voor deze update. Wat zijn precies deze Core Web Vitals en hoe kan jij je WordPress website zo efficiënt mogelijk inrichten? We leggen het je allemaal uit in dit artikel!

Wat zijn de Core Web Vitals?

De Web Vitals zijn door Google in het leven geroepen om de user experience van webpagina’s te meten. Om deze user experience te meten, wordt gekeken naar de volgende drie factoren: laadtijd, interactie & visuele stabiliteit. Om dit meetbaar te maken, maakt Google gebruik van de volgende 3 meettechnieken:

• Largest Contentful Paint (LCP)
  • First Input Delay (FID)
  • Cumulative Layout Shift (CLS)

Deze 3 ‘meet-methoden’ zullen dan ook centraal staan in Google’s nieuwe algoritme update die aankomende maand uitkomt. Ze zeggen dat wanneer je niet goed scoort op deze 3 punten, je website automatisch minder hoog zal gaan scoren in de zoekresultaten. Het is dus zeker een zaak om dit goed op de rit te hebben voordat Google deze update uit rolt!

De Google Core Web Vitals. Bron: Web.dev

Maar wat houden deze drie ‘core vitals’ precies in? We zullen er iets dieper op in gaan om het wat duidelijker te maken. Daarnaast zullen we hierbij ook oplossingen bieden zodat jij er met je WordPress website voor kunt zorgen dat je goed scoort!

Largest Contentful Paint (LCP)

LCP staat ook wel bekend als de laadtijd-score. Hierbij wordt er gemeten wanneer de hoofdcontent van een pagina is geladen zoals een gebruiker deze normaal weergegeven krijgt. Dus wanneer een pagina al bijna helemaal ingeladen is, maar er bijvoorbeeld een video op je pagina staat, dan telt de LCP mee tot ook die goed weergegeven wordt.

Google heeft duidelijke richtlijnen voor de LCP-score. Deze zijn als volgt:

• 0 – 2.5 seconden: Goed
  • 2.5 – 4.0 seconde: Heeft verbetering nodig
  • 4.0+ seconde: Slecht

Hoe optimaliseer ik mijn WordPress website voor LCP?

Je hebt verschillende mogelijkheden voor het optimaliseren van je WordPress website voor LCP. We hebben 6 tips voor je op een rij gezet die essentieel zijn voor een goede laadtijd!

• Upgrade je webhosting: Je webhosting kan gezien worden als de ruggengraat van de laadtijd van je website. Wanneer je een trage hosting hebt, is het haast al onmogelijk om een goede score te halen. Kies daarom voor bijvoorbeeld Managed WordPress Hosting. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van servers die alleen ingericht zijn voor het draaien van WordPress sites. Zo haal je altijd de optimale laadtijd.
  • Kies een lichtgewicht WordPress thema: Veel laadtijd gaat vaak zitten in het ophalen van onnodige code van je WordPress thema. Kies daarom altijd voor je begint met het bouwen van een website voor een thema dat geen onnodige libraries en code inlaadt. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld GeneratePress.
  • Gebruik alleen essentiële plug-ins: We zien dat veel WordPress websites zijn opgebouwd uit verschillende plug-ins met allemaal een eigen functie. Dit kan natuurlijk erg handig zijn, maar het kan de laadtijd wel enorm omlaag brengen. Weeg daarom van tevoren goed af wat de plug-in je oplevert en vergelijk het met de kosten ervan.
  • Kies voor het gebruik van een CDN: Een CDN zorgt ervoor dat je afbeeldingen, video’s en bijvoorbeeld teksten eenvoudig en sneller worden ingeladen. Het gebruik van een CDN service zoals CloudFlare kan zorgen voor significante wijzigingen op het gebied van laadtijd.
  • LazyLoad Afbeeldingen: LazyLoading houdt in dat je afbeeldingen niet allemaal in één keer ingeladen worden. Zo worden ze pas opgehaald zodra ze daadwerkelijk in je beeld worden weergegeven. Heb je dus afbeeldingen onderaan je webpagina staan? Dan worden die pas geladen zodra je begint met scrollen.
  • Caching: Een goede caching plug-in zorgt ervoor dat je browser informatie over jouw pagina opslaat zodat die niet nogmaals ingeladen hoeft te worden via je webserver. Dit kan zorgen voor een hoop snelheidswinst! Een grote aanrader dus!

Wil je weten of jouw website wel klaar is voor de nieuwe Google Core Vitals update? We geven je hier graag advies over. Neem hiervoor contact met ons op via een van onze website laten maken of Zoekmachine optimalisatie pagina’s!

First Input Delay (FID)

De FID kijkt naar hoe snel een website reageert op een interactie van de gebruiker. Bijvoorbeeld: hoe snel reageert je website met het uitklappen van het menu wanneer een gebruik over een menu-item scrolt? De First Input Delay is de lastigste Google Core Vitals om te begrijpen en ook zeker om te optimaliseren. Dit komt omdat dit vrij diep in de kern van de website zit. Zo kan het na het klikken op een knop bijvoorbeeld een tijd duren voor een item geladen is, omdat er een groot Javascript bestand achter de knop kan zitten.

Google heeft ook duidelijke richtlijnen gedefinieerd voor de FID. Deze zijn als volgt:

• 0 – 100 ms: Goed
  • 100 – 300 ms: Heeft verbetering nodig
  • 300 ms+: Slecht

Hoe optimaliseer ik mijn WordPress website voor FID?

Om de FID score van je website te optimaliseren, kun je het best beginnen met het checken wat je huidige score is. Dit kun je eenvoudig doen via het Chrome User Experience Report en PageSpeed Insights van Google. Mocht je niet tevreden zijn over je uitslag, zijn er de volgende mogelijkheden om het verbeteren. Deze hebben gelukkig een goede overlap met LCP!

• Minimaliseer Javascript: Javascript inladen kost simpelweg gewoon tijd. Het is voor gebruikers niet mogelijk om interactie te hebben met een website terwijl er parallel Javascript word ingeladen. Probeer daarom je Javascript zo klein mogelijk te houden. Hier zijn verschillende Minify plugins voor te vinden!
  • Verwijder Third-Party script dat je niet gebruikt: Door het verwijderen van Plug-ins die je niet of nauwelijks gebruikt, zorg je er ook direct voor dat er minder Javascript wordt gebruikt. Probeer dan ook om je plug-ins zo minimaal mogelijk te houden.
  • Browser Cache: Wanneer je Browser Cache ingeschakeld hebt, zorg je ervoor dat je browser Javascript een stuk sneller inlaadt. Browser Caching aanzetten voor je website kan eenvoudig via je .htaccess bestand of via verschillende caching plug-ins.

Cumulative Layout Shift

Niks is vervelender dan wanneer je een artikel leest en er overal teksten en knoppen verspringen. Dit is precies hetgeen dat CLS (Cumulative Layout Shift) probeert te meten. Er wordt dus gekeken naar hoe ‘stabiel’ een webpagina is. Google heeft hiervoor de volgende richtlijnen:

• < 0.1: Goed
  • 0.1 – 0.25: Heeft verbetering nodig
  • > 0.25: Slecht

Hoe verbeter ik mijn CLS Score?

Ook hierbij is het zaak om eerst even goed te meten welke verbeteringen er nodig zijn. Hiervoor kun je gebruik maken van het Chrome User Experience Report. Vaak zijn het de volgende zaken die ervoor zorgen dat je CLS score zo optimaal mogelijk is.

• Zorg voor vaste attribuut waarden van je media: Je afbeeldingen en video’s moeten een vooringestelde grootte hebben om ervoor te zorgen dat ze niet verspringen. Zo kunnen browsers goed bepalen waar de verschillende elementen op een pagina komen te staan. Probeer dus altijd gebruik te maken van je width en height elementen!
  • Zorg voor ‘gereserveerde’ ruimten voor je ads, embeds & frames: Dit is een probeem dat vaak voorkomt op nieuws websites, gezien het feit dat deze partijen altijd veel ads inladen. Probeer daarom bij het ontwerp van je pagina al te bepalen hoeveel ruimte je wilt gebruiken voor je verschillende ads & frames. Zo weet je zeker dat er niks geks gebeurt op je ‘canvas’.
  • Optimaliseer je font delivery: Als je er van te voren voor zorgt dat je fonts goed worden ingeladen, weet je zeker dat ze niet na verloop van tijd verspringen. Probeer daarom je fonts te preloaden in combinatie met font-display: optional.

Hulp nodig bij het verbeteren van jouw Core Web Vitals?

Heb je advies of hulp nodig om jouw website te optimaliseren voordat Google de nieuwste algoritme update uitrolt? Ons team zit klaar om je te helpen op het gebied van de Core Vitals. Heb je je pagina’s al wel op orde, maar ben je op zoek naar andere diensten zoals zoekmachine optimalisatie of seo copywriting? Neem dan zeker contact met ons op en we komen zo snel mogelijk bij je terug!

Weten wat we voor jou kunnen betekenen?