Wat zijn black hat SEO technieken?

Weten wat we voor jou kunnen betekenen?

Iedere online marketeer houdt zich er tegenwoordig wel mee bezig: zoekmachine optimalisatie. Google hanteert hierbij verschillende spelregels. Overtreed je die, dan ziet Google dat als misleiding en dat wordt bestraft. Dit staat ook wel bekend als black hat SEO. Wat zijn de gevaren van black hat SEO en hoe voorkom je het? Je leest het in dit artikel. 

Wat is black hat SEO?

Je kunt verschillende tactieken toepassen om hoger in zoekresultaten te verschijnen. Sommige van die tactieken manipuleren echter het algoritme van Google en zijn daarmee in strijd met de richtlijnen omtrent zoekmachine optimalisatie. Deels bestaan die richtlijnen uit tips en deels uit spelregels met technieken die verboden zijn. Als je bijvoorbeeld kijkt naar alinea koppen, dan adviseert Google korte en informatieve titels, maar willen ze dat je het onnodig overmatig gebruik van zoekwoorden in titels vermijdt. 

Als Google vaststelt dat je handelt in strijd met de spelregels, dan wordt dat beschouwd als black hat SEO. Deze voorwaarden zijn er om te voorkomen dat gebruikers allemaal niet-relevante zoekresultaten zien, maar juist vinden wat ze zoeken. 

Voorbeelden

Je kunt zoekmachine optimalisatie toepassen op verschillende gebieden: van content tot links, tot technische aspecten zoals de snelheid van de website. Zo zijn er ook verschillende vormen black hat SEO. Een paar voorbeelden: 

  • Verborgen omleidingen. Dit betekent dat je bezoekers naar een andere pagina stuurt dan degene waar ze op klikken. Wanneer je dat verbergt voor Google en bezoekers bezoekers op een pagina komen die ze niet verwachten, is dat misleidend.  
  • Onnatuurlijke links. Als je bijvoorbeeld onnodig veel hyperlinks in een alinea plaatst, dan wordt dat gezien als overmatig veel linkuitwisselingen. 
  • Verborgen betaalde links. Wanneer je andere websites betaalt om ze te laten linken naar jouw website, moet je dit aangeven. De zoekmachine gaat er namelijk vanuit dat links verdiend worden op basis van kwaliteit en dat is niet het geval wanneer je ervoor betaalt. 
  • Verborgen tekst. Google baseert zoekresultaten op zoekwoorden. Een witte tekst vol met zoekwoorden op een witte achtergrond, is onzichtbaar voor de websitebezoeker, maar laat een pagina wel hoger laten ranken in Google. Hetzelfde geldt voor tekst in lettergrootte 0 of achter een afbeelding. Dit is misleidend en wordt dan ook bestraft. 

Wat zijn de gevolgen?

Als het algoritme van Google jouw pagina beschouwt als black hat SEO, dan kan de pagina lager in de zoekresultaten verschijnen of helemaal genegeerd worden. Gebruikers van Google zien daar niks van, maar als website eigenaar krijg je hier wel een melding van. Je kunt dit oplossen en dat aangeven bij Google, maar daar gaat tijd overheen. Kortom: als je black hat SEO tactieken toepast verschijn je lager of niet meer in zoekresultaten en zul je minder websitebezoekers hebben. Dat is natuurlijk het tegenovergestelde van wat je wilt. 

Hoe voorkom je black hat SEO?

Neem de richtlijnen omtrent SEO dus in acht bij jouw pogingen om beter te scoren in zoekmachines. Algoritmes herkennen wanneer je dat niet doet en bestraffen black hat SEO. In Google’s SEO startersgids vind je verschillende ‘good practices’ en dingen die je moet vermijden. Als je je daaraan houdt, kun je ervan uitgaan dat je goed zit. 

Zorg dat je op de hoogte bent van Google’s richtlijnen zodat je op een goede manier SEO toepast. Op een eerlijke manier beter scoren in zoekmachines? Bekijk wat wij voor jouw organisatie kunnen doen op het gebied van SEO!

Weten wat we voor jou kunnen betekenen?