Zes tips voor actieve en duurzame bedrijfsuitjes

Weten wat we voor jou kunnen betekenen?

Bij duurzame bedrijven horen duurzame bedrijfsuitjes. Deze uitjes zijn cruciaal om de samenwerking en de sfeer te bevorderen. Tijdens actieve personeelsuitjes bloeit de teamspirit op, leert men elkaar op een andere manier kennen en versterkt de algehele band. Bij een duurzaam bedrijfsuitje gaat de natuur hier echter niet ten koste van, en dit is fundamenteel om de idealen van jouw duurzame onderneming te versterken. Daarnaast zullen collega’s de dag met een voldaan gevoel beëindigen. Laat je inspireren en lees hier over zes actieve personeelsuitjes die allemaal in het kader van duurzaamheid staan.  

1. Plastic uit de gracht vissen

In een aantal grote steden in Nederland is het mogelijk om plastic uit de gracht te vissen. Met het werkteam ontdekt men de grachten en architectuur van de stad vanuit het water en kan er fijn gepraat worden. Tijdens de activiteit zullen de werknemers ook geïnformeerd worden over de plastic soep, de gevolgen ervan en de mogelijke oplossingen.

Als jouw bedrijf in is voor een uitdaging en het weer goed is, kan het plastic vissen gewoon vanaf een sup. Tijdens het suppen train je de armen maar ook de balans, en zo is iedereen dus actief in beweging. Voor wat extra comfort is het echter ook mogelijk om het vissen vanuit een boot te doen. De boot is overigens gemaakt van eerder gevangen plastic om zo een goed voorbeeld te geven van wat er allemaal met het afval kan.

2. De boom in

In verschillende bossen in Nederland bevinden zich klimparken waar men van boom naar boom reist door middel van kabelbanen, ladders, bruggen en touwen. Collega’s zijn op deze manier sportief bezig en omringd door frisse lucht. Daarnaast versterkt de teambuilding aangezien je elkaar helpt met hindernissen en samen naar het einde van het parcours werkt. Ook bieden klimparken vaak arrangementen aan waarbij collega’s opdrachten uit moeten voeren om zo mysteries op te lossen. Dit speelt zich zowel vanuit de bomen als vanaf de grond af.

Deze activiteiten in het bos zijn duurzaam want alle materialen worden hergebruikt en het bos wordt zo min mogelijk aangetast. Daarnaast geniet je team van de prachtige natuur, en dit is van groot belang om de volgende dag weer gemotiveerd verder te werken aan een duurzame toekomst.

3. Educatief uitje: Ontdekt het fort op de Ruigenhoekse Dijk

Dit duurzame bedrijfsuitje vindt net buiten Utrecht plaats. Het fort op de Ruigenhoekse Dijk werd aan het einde van de negentiende eeuw gebouwd en heeft een rijke geschiedenis. Tijdens dit personeelsuitje leer je de natuur kennen en maak je een mooie wandeling. Daarnaast vertelt een gids over het fort en de omgeving om de wandeling te verrijken met kennis en feiten. Dit uitje is relatief goedkoop en daarnaast ook sportief en rustgevend. Als toevoeging op dit uitje, afhangende van de groepsgrootte en het weer, kan het een idee zijn om een picknick in de natuur te organiseren om het uitje gezellig te door te zetten.

4. Geld ophalen voor een duurzaam goed doel

Ook vanuit een grote stad is een duurzaam bedrijfsuitje mogelijk. Zo kan men tijdens dit uitje in Amsterdam d.m.v. een speurtocht geld ophalen voor een goed doel; denk aan het WNF of Stichting AAP. Het werkteam wordt opgedeeld in verschillende groepen die op pad gaan met een tablet en zo strijden voor hun gekozen goede doel. Het bruisende centrum van de stad is het speelgebied, en hier kan men opzoek gaan naar aanwijzingen en punten behalen. Het winnende team kan de geldprijs uiteindelijk doneren aan het goede doel. Dit bedrijfsuitje is daardoor niet alleen duurzaam omdat men te voet de stad verkent maar ook ontvangt een goed doel dat zich inzet voor een betere wereld hoe dan ook een mooie donatie.

5. De duinen van Schoorl ontdekken op een Segway

Tijdens dit groene uitstapje kan het werkteam het duinlandschap van Schoorl ontdekken op een Segway. De Segway is een duurzaam vervoermiddel aangezien hij elektrisch is, weinig energie verbruikt en haast geen geluid maakt. Met het hele bedrijf geniet je van de zoute zeelucht en ontdek je de flora en fauna van Schoorl. De Segways hebben zandbanden waardoor je gemakkelijk manoeuvreert, ondanks de heuvels en de zanderige grond.

Het kan zijn dat Schoorl iets te ver is. Het Staatsbosbeheer biedt echter verschillende duurzame uitjes aan in zowat alle provincies van Nederland. Er is een groot aanbod aan duurzame bedrijfsuitstapjes op tientallen locaties met verschillende typen activiteiten. Klik hier om te kijken welke bedrijfsuitjes Staatsbosbeheer in jouw omgeving aanbiedt.

6. Leren over biodiversiteit op een pluktuin

Kan jullie kantoortuin wel wat extra groene vingers gebruiken? Overweeg dan eens een bedrijfsuitje op de pluktuin van Gelukkige Groentes in de buurt van Nijmegen. Tijdens het bedrijfsuitje leert jouw team meer over het telen van groentes, het belang van biodiversiteit en de voordelen van biologisch telen.

Na een heerlijke lunch met verse groentes uit de pluktuin is het tijd voor een teambuilding opdracht. Zijn jullie in staat binnen de tijd een groentebed aan te leggen, te prepareren en te bemesten?

Welke duurzame bedrijfsuitjes passen bij jouw onderneming?

Met deze vijf duurzame bedrijfsuitjes kunnen groene ondernemers brainstormen over een passend uitje dat ook nog eens mooi aansluit bij de ideologie van het bedrijf. Zo kunnen werknemers het uitje met een voldaan en goed gevoel beëindigen en vol goede moed weer aan het werk om anderen te inspireren tot duurzaam handelen.

Lees hier hoe je een groenere en duurzamere werkplek creëert om het plaatje van de duurzame onderneming helemaal compleet te maken.

Klik hier om naar de home page over duurzaam ondernemen te gaan.

Weten wat we voor jou kunnen betekenen?