Ecosia: Hoe werkt deze zoekmachine en wat doen ze?

Ecosia is een zoekmachine. Je kan het vergelijken met zoekmachines als Google. Waar Ecosia zich mee onderscheidt is dat de winst die wordt verdiend met zoekopdrachten en advertenties niet naar aandeelhouders gaat, maar naar de natuur. Dit wordt gedaan door bomen te planten op plekken waar die hard nodig zijn, zoals Indonesië, Madagascar en Senegal. Ecosia heeft een samenwerking met Bing van Microsoft.

In deze blog lees je hoe Ecosia is opgericht, wat de geboekte resultaten tot nu toe zijn, waarom je voor Ecosia zou kiezen en hoe de zoekmachine werkt voor iPhone- en Android-gebruikers.

Oprichting van Ecosia

De oprichting van Ecosia gebeurde op 14 december 2009. De uit Berlijn afkomstige ondernemer, Christian Kroll, heeft na het afronden van zijn Business Administration de wereld rondgereisd en besloot om een impactvolle ondernemer te worden. Zijn doel was om een écht verschil te kunnen maken.

Op steeds meer plekken werd ontbossing een feit. De ontbossing gebeurde ondanks dat we tegenwoordig er steeds meer bewust van zijn dat bomen aan belangrijke functies bijdragen. Zo zorgen bomen ervoor dat de klimaatverandering wordt afgeremd dankzij de opname van CO2, bomen ons en de aarde koel houden en ons voeden. Tijdens deze wereldreis heeft Christian het probleem van ontbossing zelf van dichtbij gezien.

Het idee van het planten van bomen in combinatie met de zoekmachine is gedurende de wereldreis ontstaan. “Er moet iets gebeuren”, aldus Christian. Het planten van bomen op plekken daar waar die het hardst nodig zijn. De oprichting van Ecosia.org is hiermee een feit.

In de jaren 2009, 2010 en 2011 heeft de net opgerichte onderneming diverse onderscheidingen binnengehaald dankzij het doordachte concept en de snelle ontwikkeling hiervan. In april 2014 is Ecosia.org de eerste Duitse B- corperation, dankzij het originele en impactvolle social business-model. Gevolgd door een plant-mijlpaal in 2019. In dit jaar bouwt Ecosia een eigen energiecentrale om de zoekopdrachten mogelijk te maken.

De missie is duidelijk; het planten van een boom per 45 zoekopdrachten die op de zoekmachine worden gedaan. Met als visie het bouwen van een beter internet. Ecosia claimt dan ook per zoekopdracht ruim 1KG CO2 weg te halen uit de lucht. Maar liefst 80% wordt door de onderneming geïnvesteerd in het planten van bomen. 

Geboekte resultaten tot nu toe

Het grootste doel wat men wil bereiken is het planten van bomen om de klimaatveranderingen tegen te gaan en de natuur te herstellen. Het planten wordt samen met de lokale bevolking uitgevoerd. Zo zien ook zij het belang van bomen planten, wordt er gezorgd voor werk en worden de lokale betrokken bij het proces van verduurzaming.

De status

Op dit moment zijn er meer dan 135 miljoen bomen geplant dankzij de zoekmachine. Het duurt gemiddeld 1,3 seconde om een boom te planten, er is bijna 13 miljoen euro geïnvesteerd én ze kennen meer dan 9.000 boomplantlocaties.

Alleen al in augustus heeft 431.949 euro geïnvesteerd in de boomprojecten, blijkt uit hun financiële rapport. Hiervan is er 211.967 euro geïnvesteerd in Burkina Faso, 7.239 euro geïnvesteerd in Marocco, 26.666 euro in Brazilië, 115.343 euro in Madagaskar en tot slot 46.590 euro in de Filipijnen.

Waarom voor Ecosia kiezen?

Allereerst is Ecosia een bedrijf waar mensen en de planeet belangrijker zijn dan het maken van winst. Er gaat dan ook 100% van de winst naar de klimaatactie. Van deze 100% is er minstens 80% gefinancierd aan boomplantprojecten op meer dan 9.000 locaties.

Natuurlijk kan Ecosia zelf niet achterblijven. Er wordt 200% hernieuwbare energie aangedreven. De zonnepanelen die hiervoor worden gebruikt, produceren tweemaal de hoeveelheid energie die nodig is om alle zoekopdrachten te kunnen uitvoeren.

De privacy

Daarnaast wordt de privacy van de gebruiker van de zoekmachine altijd vooropgesteld. De zoekopdrachten die worden uitgevoerd zijn anoniem en er wordt geen profiel opgesteld. De gegevens worden niet aan adverteerders verkocht en de zoekopdrachten die je uitvoert, zijn altijd gecodeerd. Ecosia is namelijk geïnteresseerd in boomprojecten, niet in profielen opstellen van de gebruiker.

Tot slot staat transparantie hoog in het vaandel. De gedetailleerde financiële rapporten worden dan ook op de website gedeeld. Naast de rapporten, worden er ook regelmatige updates over de boomplantprojecten weergegeven.

Hoe werkt Ecosia voor iPhone-gebruikers?

Ecosia is dus een zoekmachine die de inkomsten van advertenties gebruikt om bomen te planten daar waar het nodig is. Deze zoekmachine is beschikbaar voor Android-, iOS- en desktopgebruikers. Het is mogelijk om bij Apple Ecosia in te stellen als standaardzoekmachine, wanneer je Safari opent.

Hoe je Ecosia als standaardzoekmachine instelt voor iPhone-gebruikers? Open instellingen, ga naar safari. Onder het selecteren van je taal heb je ‘search engine’. Hier heb je de mogelijkheid je zoekmachine aan te passen. Alles wat je nu op Safari zoekt, haalt dus resultaten op van Ecosia.

Hoe werkt Ecosia voor Android-gebruikers?

De adresbalk kan je gebruiken als een zoekbalk. Wanneer je bijvoorbeeld wilt weten hoe laat de winkels in jouw dorp of stad open zijn, typ je dit in bij de adresbalk. Automatische instellingen zorgen ervoor dat je standaard zoekmachine Google is. Dit kan je wijzigen naar Ecosia. Ecosia maakt gebruik van de zoekmachine van Bing.

Hoe je Ecosia als standaardzoekmachine instelt voor Android-gebruikers? Open de Chrome-app op je telefoon en of tablet. Rechts van de adresbalk vind je drie stippels met de optie ‘meer’. Hier kan je bij ‘basisinstellingen’ de zoekmachine Ecosia selecteren. Alles wat je nu zoekt in je zoekbalk, gaat automatisch op Ecosia.

Wij kunnen je bij Ecoteers helpen met SEO voor Ecosia. Wij zijn gespecialiseerd in zoekmachine optimalisatie en kunnen ook helpen bij dit duurzame platform. Wij planten ook bomen voor onze services, dus twee vliegen in één klap! Heb je interesse? Neem dan even contact met ons op:

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Weten wat we voor jou kunnen betekenen?