Duurzaam ondernemen voorbeelden

Weten wat we voor jou kunnen betekenen?

Om een beter inzicht in duurzaam ondernemen te krijgen is het bestuderen van voorbeelden gewichtig. Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is vaak essentieel voor het commerciële succes van een bedrijf en daarom is de overstap naar een duurzamer bedrijf altijd een goede keuze. Dit artikel zet een aantal voorbeelden van duurzame ondernemingen op een rij om jou te inspireren.  

Mocht je denken: Wat betekent duurzaamheid en wat betekent MVO? Klik dan hier voor een uitleg.

Duurzaam ondernemen voorbeelden

Van grijze naar groene parkeerplaatsen: Het Ampera Park 

Het Ampera Park is gevestigd in Enschede, maar onderneemt door heel Nederland. Dit groene bedrijf plaatst namelijk zonnecarports op Nederlandse parkeerplaatsen om groene energie op te wekken zodat het gebruik van fossiele energiebronnen naar beneden kan. De parkeerplaats verandert in een duurzame en multifunctionele plek, want na de toevoeging van zonnecarports transformeer je de parkeerplaats in een energiebron. De auto’s kunnen handig onder de grote zonnepanelen parkeren en dus overdekt staan. Hierdoor stijgt de parkeerplaats in aanzien. Eigenaren van een groene parkeerplaats besparen daarnaast flink wat geld. Op de website van Ampera Park kun je (naar schatting) uitrekenen hoe groot dit bedrag voor jouw parkeerplaats ongeveer is.

MacLeasy voor een duurzame MacBook

MacLeasy, gevestigd in de Social Impact Factory, biedt duurzame reparaties voor je Macbook aan. Dit doen zij door Macbooks met schade snel en grondig te repareren en daarbij ook nog eens een garantie van twee jaar aan te bieden. Hierdoor zullen mensen minder snel voor een nieuwe laptop gaan maar echt alles uit hun eigen Mac halen. Zelfs bij hevige schade zorgt Macleasy het binnen één werkdag voor mekaar te krijgen. Ook kun je je eigen Mac bij Macleasy inruilen voor een andere tweedehands of refurbished macbook om zo de koop van een nieuwe laptop tegen te gaan. Dit proces zal uiteindelijk de producties van nieuwe laptops vertragen en zo draagt MacLeasy bij aan een duurzame ontwikkeling.

De ecologische cadeaupakketten van Zustainabox

Zustainabox is een duurzaam bedrijf dat boxen vult met duurzame goederen en aan huis bezorgd. Ze bieden allemaal verschillende abonnementen en boxen aan: Denk aan een eenmalig geschenk voor een verjaardag, een duurzaam kerstpakket voor bedrijven of gewoon handige hebbedingetjes voor thuis. De inhoud van de box is vaak geheim omdat Zustainabox de invulling bij lokale duurzame ondernemingen inkoopt. Ook zorgt de geheimhouding voor een nog grotere onthulling waar men echt naar uit kan kijken. De boxen worden op een groene manier bezorgd, namelijk met elektrische auto’s of gewoon op de fiets. Ook investeert Zustainabox in de aanleg van bossen om zo voor de overige CO2-uitstoot van het bedrijf te compenseren. Alle producten uit de Zustainabox zijn ecologisch verantwoord en natuurlijk. Zo willen ze mensen laten zien hoe aangenaam en goedkoop duurzame producten zijn. Op deze manier hoopt de groene onderneming zoveel mogelijk mensen te beïnvloeden duurzamere keuzes te maken.

De Buren Afhaalcentrum B.V.

Bij De Buren kunnen klanten op afhaalpunten hun pakketjes ophalen, verzenden en bewaren. Deze afhaalpunten lijken op een soort kluisjes en kunnen met een unieke QR code geopend worden. Hierdoor is er ook geen personeel nodig. Deze onderneming draagt bij aan duurzaamheid doordat de stroom aan pakketjes beter gecentraliseerd kan worden en er daardoor minder transport nodig is. Omdat de afhaalpunten door het hele land verspreid zijn kunnen mensen altijd een afhaalcentrum in de buurt vinden en daar gemakkelijk met de fiets komen. Dit innovatieve concept verlaagt de CO2 uitstoot die normaliter vrij hoog ligt in deze sector d.m.v. het transport en maakt het versturen en ontvangen van pakketjes toegankelijk.

Forbo, Snackbar van de Toekomst, De Yoghurt Barn en Kipster

Nog meer voorbeelden van duurzaamheid, mvo bedrijven en duurzame producten nodig? Lees hier over vier succesvolle groene Nederlandse bedrijven. Deze bedrijven zijn recentelijk uitgeroepen tot meest duurzame ondernemingen van Nederland in 2020 door Stichting Nederland CO2 Neutraal en het publiek.

Duurzame marketing bij Ecoteers

Bij Ecoteers proberen wij ook bij te dragen aan een duurzame toekomst door de werkzaamheden te compenseren en sustainable start-ups te helpen tegen een gereduceerd tarief. Zo dragen wij bij aan de groei van duurzame ondernemingen om de economische sector uiteindelijk te vergroenen en klaar te maken voor de toekomst. Lees hier meer over onze diensten en kijk wat wij voor jou kunnen betekenen.

Klik hier om naar de home page over duurzaam ondernemen te gaan. 

Weten wat we voor jou kunnen betekenen?