Wanneer je een marketing campagne draait, wil je natuurlijk weten hoe effectief deze is. Het is van belang om te evalueren wat een campagne oplevert en of dat opweegt tegen de kosten die je erin hebt gestoken. Je kunt dan kijken naar de return on advertising spend. In dit artikel leggen we uit wat return on ad spend is, hoe je het kunt berekenen en wat de voor- en nadelen zijn.
Betekenis en berekening van de return on advertising spend
Return on advertising spend, afgekort als ROAS, is een metric die gebruikt kan worden om het succes van een campagne te meten. De ROAS wordt berekend aan de hand van de kosten en de opbrengst van een marketing campagne. De return on advertising spend kan je berekenen aan de hand van de volgende formule:
ROAS = opbrengst / kosten.
Door de opbrengst door het geïnvesteerde bedrag te delen, bereken je de opbrengst per geïnvesteerde euro.
De voor- en nadelen van de ROAS
Het grootste voordeel van het berekenen van de return on advertising spend is dat het inzicht geeft in wat search engine advertising direct oplevert. Dit geeft een marketeer relevante inzichten. Een verlies lijdende campagne lijkt het immers niet waard te zijn.
Hierin schuilt direct ook het gevaar van een metric als de ROAS. De ROAS meet in veel gevallen alleen het directe bedrag dat een campagne oplevert. Ondanks dat een campagne bijvoorbeeld niet direct omzet genereert, kan het wel bijdragen aan de naamsbekendheid van een onderneming. Iets wat voor het succes van andere campagnes van grote toegevoegde waarde kan zijn.
Return on advertising in e-commerce
Tegenwoordig worden er enorme hoeveelheden data van het internetgedrag van consumenten opgeslagen. Dat maakt de ROAS een ideale metric om te gebruiken voor online marketing campagnes. Met tools als Google Analytics en Google Ads kan de toegevoegde waarde van campagnes die niet direct geld opleveren ook meegenomen worden in de ROAS. Op die manier kun je dus een completer beeld van de return on advertising spend krijgen.
Wanneer gebruik ik de ROAS als metric?
De keuze voor ROAS als metric is geheel afhankelijk van de doelstelling van de marketing campagne die je voert. Een campagne met als doel het creëren van naamsbekendheid, kan beter geëvalueerd worden op basis van bijvoorbeeld het aantal (unieke) vertoningen. Wanneer het doel het genereren van omzet is, dan is de ROAS juist een geschikte metric om de campagne te beoordelen.
Bij Ecoteers zijn wij dagelijks bezig met het verhogen van de return on advertising voor onze klanten. Wil jij ook een verbeterde ROAS van je online campagnes? Neem vrijblijvend contact met ons op. Ons volledige aanbod online advertising is hier te vinden.